Kulhá, ale je statečná a odevzdaná. Její oči se smějí a návštěvu veterináře bere jako hru, na rozdíl od jiných psů se před dveřmi ordinace neklepe strachy.

„Je jako moje třetí dcera," říká majitelka labradorky Iva lojková a se znatelným strachem o fenku dodává: „Přetrhla si vaz v koleni, vůbec netuším, kde a jak se to stalo." Reggie totiž čeká naprosto unikátní ortopedická operace. V Libereckém kraji ji veterináři provedou úplně poprvé.

Přetržený vaz v koleni lékař nahradí titanovým tělískem, které se implantuje přímo do naříznuté holenní kosti. „Je to novinka, co se týče stabilizace kolenního kloubu," ochotně vysvětluje veterinář Tomáš Klícha. Část holenní kosti se zákrokem posune na místo, kam lékaři chtějí a díky tomu se změní pohyb v koleni. „Ten prasklý vaz už pak není vůbec potřeba, protože se změní mechanika kloubu. Vaz se při operaci zcela odstraní, koleno se vyčistí," dodal Klícha.

Náročné asi dvouhodinové operaci předchází důkladné vyšetření pacienta. Reggie jsou odebrány vzorky krve na rozbor, následuje narkóza a rentgen. Pak už přichází na řadu skalpel a další chirurgické nástroje.

Labradorka klidně spí a možná se jí zdá o růžových kočkách. „Našim pacientům vždycky před zákroky slibujeme sladké sny," směje se veterinářka Karolina Svobodová.

Tento druh operace je možný také u lidí. Má ale určitou nevýhodu hlavně pro mladé slečny, které rády nosí minisukně.

„Posunutá kost trochu vyčnívá, je zkrátka vidět, takže se tato operace kvůli estetickému efektu příliš neprovádí," řekl Tomáš Klícha. Naštěstí existují v humánní medicíně i jiné, ovšem dražší metody, například se vaz nahradí uvnitř kloubu štěpem. Ortopedická operace Reggie vyšla paničku asi na deset tisíc korun. Jsou ale momenty, kdy peníze nic neznamenají, shodují se milovníci psů, kteří o svých mazlíčcích mluví jako o dětech v kožichu.