VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kyselo dávno přesáhlo hranice regionu

Severní Čechy – Víte, jak v Krkonoších poznali, že je čtvrtek? Že je kyselo už pošestnáctý. Tak alespoň praví starý krkonošský vtípek. Na druhou stranu je třeba se polévky z chlebového kvasu zastat – kyselo bezesporu přesáhlo hranice regionu.

18.12.2010
SDÍLEJ:

Zdravá mladá plodnice hřibu žlutomaséhoFoto: Petr Hampl

Podkrkonoší ale nabízí takových dnes už pozapomenutých pokladů více. Chcete ochutnat třeba hladkou ančku? Nebo je libo couračku, oukrop nebo houbovec? A co nesmělo na chybět na vánočním stole v Podkrkonoší před nějakým půl stoletím?

„Na stole muselo být devět věcí,“ vypráví Mařenka Nosková z Helkovic o svém dětství. „Chleba, jablko, hubník, ořechy, vánočka, kousky, pak polívka a jídlo. Rybu jsme nejedli. U nás byla hrachová kaše a párek.“

Jednou z nejpodstatnějších složek krkonošského jídelníčku byly brambory. Do našich hor se ale dostaly až koncem 18. století. První zmínka o nich je z roku 1771, kdy si je jakýsi Franz Seydel převezl ze Saska a pokoušel se je na neúrodných horských stráních pěstovat.

Trvalo ale ještě deset let, než se brambory rozšířily. Notnou dávkou k tomu přispěl i hladomor, kdy se jedlo všechno možné, například chleba s přídavkem sena nebo březové kůry.

Brambory tak nahradily pokrmy z pohanky a prosa. I když výnosy kamenitých polí nebyly valné, staly se brambory základem jídelníčku.
V německy mluvících rodinách se brambory neboli Erdapfel připravovaly jen ve slupce, maštěné lněným olejem a s tvarohem.

Oblíbený byl kucmoch, neboli škubánky. Další oblíbenou úpravou brambor byly sejkory – bramboráky pečené nasucho přímo na plotně.

Dodnes se takto připravují například v chalupách v Horské kamenici. Další variantou je bramborákové těsto vlít do hlubšího pekáčku, přidat buď uzené maso na kostičky, nebo plátky jablka. Takový bramborák se vaří na Vlastibořsku.

Bramboráky tedy mají tisíc a jednu podobu, u Železného Brodu se jim říkalo bandorníky nebo frncábníky, na Vysocku fofrovance a třeba na Policku drny.

Houby, maso chudých

Houby podle dochovaných dokumentů rostly před sto až dvěma sty lety v Krkonoších více než v současnosti. „Na houby“ chodily s oblibou i zamilované páry, odtud prý pochází tehdy jistě dvojsmyslné časové upřesnění „tos byl/a ještě na houbách“.

Sbíralo se všelicos: kromě hřibů, křemeňáků či lišek to byly například čirůvky, které se nakládaly do octa, opěnky se hodily do polévek, březovky zase do omáček.

Ze sušených hub se v zimě připravovala polévka hladká ančka, na Vysocku se jí dodnes říká houbové kyselo. Vánoční houbovec nebo chcete–li kuba či hubník nesměl chybět na žádné vánoční tabuli podkrkonošské domácnosti.

„Hubník se u nás dělával buď na sladko, nebo na slano,“ vzpomíná Mařenka Nosková. „Sušený houby se namočily a povařily, pak se tam dala žemle s mlíkem. K tomu se dalo uzené maso na kostičky. Nebo byl bez masa a po upečení se pocukroval.“

Poliuka z Kerkonoš

Nejznámější a nejtypičtější polévkou bylo kyselo. S ním se snídalo i chodilo spát. Chlebovému kvasu, který na výrobu hospodyně potřebovaly, se také říkalo záděl nebo příčina. Kyselo mělo v Podkrkonoší několik podob. Základem je zředěný a uvařený chlebový kvas, vařené brambory a vejce. Recepty se ale lišily ne od vesnice k vesnici, ale od chalupy k chalupě. Polévalo se škvařeným máslem nebo sádlem a sypalo usmaženou cibulkou.

Celý článek a podkrkonošské recepty čtěte v zimním vydání časopisu VÉČKO.

Autor: Helena Syrovátková

18.12.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zápas 8. kola první fotbalové ligy mezi týmy FC Slovan Liberec a 1. FC Slovácko se odehrál 25. září na stadionu U Nisy v Liberci. Na snímku vpravo Vladimír Coufal.
16

Liberec nevyzrál na Slovácko. Je to ostuda, zlobil se Trpišovský

Čtěte Liberecký deník.

Přehled TOP zpráv za minulý týden

Liberec hledá dobrovolníky. Potřebuje zmapovat místa, kde žijí bezdomovci

Liberec – Kolik je v Liberci lidí bez přístřeší, kde žijí, jaké mají zdravotní problémy a další informace zjišťuje v těchto dnech liberecká radnice.

Ještěd opět slavil narozeniny v mlze

Liberec - Oslavy horského hotelu a vysílače přilákaly na Ještěd stovky lidí. Neodradila je mlha, déšť ani silný vítr.

AKTUALIZOVÁNO

V Doubici zavraždili mladou dívku, další bojuje o život

Doubice - Od neděle vyšetřují policisté brutální vraždu v Doubici na Šluknovsku, ve vsi, kde si staví například dům Karel Gott. Podle informací měla být zavražděna čtrnáctiletá dívka, další šestnáctiletá dívka byla vážně zraněna. Muži, který se policii již přiznal, hrozí až doživotí.

AKTUALIZOVÁNO

Po pádu z Karlova mostu zemřel herec Jan Tříska, učitel z Obecné školy

Smutná zpráva. Oblíbený český herec Jan Tříska, který v sobotu spadl z Karlova mostu v Praze do Vltavy, zemřel. Představiteli učitele z filmu Obecná škola bylo osmdesát let. Od pondělí měl natáčet snímek Na střeše. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení