Za velké riziko označil předseda vlády Bohuslav Sobotka plánované rozšíření uhelného dolu v polském Turówě. Hladina podzemní vody může kvůli rozšíření dolu klesnout o třicet až padesát metrů. Takový pokles by ovlivnil dostupnost pitné vody na Frýdlantsku a Hrádecku.

„Nejsem spokojen s tím, jak polská strana k problému přistupuje," prohlásil Sobotka během pondělní návštěvy Libereckého kraje. O situaci v dole proto bude znovu jednat s polskou premiérkou Beatou Szydłovou. „Schůzka by měla proběhnout ještě do konce letošního roku," nastínil Sobotka.

CHYBĚJÍ INFORMACE

V turówském dole, který nyní měří 45 metrů čtverečních a je 225 metrů hluboký, se těží hnědé uhlí především pro sousední elektrárnu. Důl se má postupně rozšířit směrem k českým hranicím, jen tři sta metrů od obydlené oblasti.

České straně ale stále scházejí některé podklady k tomu, jak chystané rozšíření dolu situaci s pitnou vodou ovlivní.

Kromě předsedů vlád se proto sejdou také čeští a polští experti. „Na zářijové schůzce v polské Bogatyni budou Češi po Polácích požadovat dodání všech chybějících dokumentů," přiblížil premiér.

Na základě nich zpracuje Česká geologická služba studii vlivu těžby na pitnou vodu. Češi tak budou mít jasnou představu o tom, jaká technická opatření mají po Polácích požadovat, aby negativní dopad snížili.

PŘISPĚJÍ POLÁCI?

Liberecký kraj už mezitím vyčlenil necelých deset milionů na přípravu některých opatření, která řeší zásobování pitnou vodou.

„Nejsem spokojen s tím, jak polská strana k problému přistupuje." Bohuslav Sobotka, předseda vlády

„Týká se to pěti projektů, v okolí Hrádku nad Nisou, Frýdlantu a Chrastavy," přiblížil náměstek hejtmana Josef Jadrný.

Na samotnou realizaci, která vyjde na necelou čtvrtmiliardu korun, kraj ovšem peníze nemá.

Pokud bude skutečně nutné peníze do opatření investovat, je Sobotka připraven jednat s Poláky o finančních kompenzacích

VYŘEŠENÉ SKLENÍKY

Mezinárodní jednání na vládní úrovni už na česko-polských hranicích k vyřešení jednoho problému přispěla. Jak Liberecký deník informoval, zástupci polské firmy na pěstování rajčat se rozhodli zastínit skleníky, proti kterým kvůli světelnému znečištění vystupovali nejen Češi, ale i Němci.