Pořadatelé akce v těchto dnech jednají s Policií ČR a Městskou policií Liberec o možnostech zajištění bezpečnosti. Už nyní je jasné, že v době konání Benátské noci přibude počet hlídek, které dohlédnou na pořádek.

„Nasadíme moto i pěší hlídky," sdělil na besedě se zdejšími obyvateli Jan Svatoš. Podle něho se místní problémů bát nemusí. Během pořádání festivalu na Malé Skále mělo zvýšení počtu hlídek dokonce pozitivní vliv na snížení kriminality.

Plánovaná parkoviště v okolí areálu ve Vesci dokážou pojmout až 4 500 aut. Oproti Malé Skále stoupne kapacita zhruba o 1 900 parkovacích míst. Pro Liberečany je však výhodnější využití kyvadlové dopravy. V průběhu Benátské noci bude mezi terminálem městské hromadné dopravy v ulici Fügnerova a areálem ve Vesci pendlovat čtveřice autobusů. Ty budou vyrážet směr vlakové nádraží, Vesec a zpět každých 15 minut. Speciální festivalová doprava bude zdarma a měla by odlehčit parkovištím v okolí areálu. Autobusy vyjedou vždy hodinu před zahájením programu.

Čtyřdenní festival se úzce dotýká minimálně dvojice rodin v blízkém okolí běžeckého areálu. Obě rodiny se domů dostávají místy, která budou v době konání festivalu uzavřena. Podle slov Jana Svatoše si však kvůli akci prodlouží cestu zhruba jen o 250 metrů. Místní mají špatné zkušenosti už z minulosti. V době konání mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009 jim přes pozemky proudily hloučky fanoušků. Teď se obávají jak nezvaných hostů, tak stanujících návštěvníků.

Pavel Mikez navíc počítá s kompenzací pro místní v podobě příspěvku na městský mobiliář.

anketa