Před nějakými 20 lety brali sběrači, hlavně z Polska a Ukrajiny, naše nejvyšší hory doslova útokem. Pod jejich podomácku vyrobenými hřebeny velikosti lopaty mizely z lesa tuny borůvek. Ničili tak nejen samotné borůvčí, ale jejich drancování ohrožovalo i faunu.

Zejména ptáky, kteří se živí převážně semeny a lesními plody. A v chráněných partiích hor po nich zůstával ukrutný nepořádek. Krkonošský národní park tomu v roce 2006 zamezil zákazem. Ten už je ale ode dneška minulostí. Důvod? Ubylo sběračů a kvůli suchu i borůvek.

Bivak na Smrku.
ANKETA: Zaostřeno na krásu Jizerských hor. Pomozte vybrat tu nejlepší fotografii

„Čísla hovoří jasně. Pokud jsme v roce 2007 zahájili v souvislosti se sběrem borůvek v zakázaných lokalitách 93 správních řízení, v roce 2016 už nebylo žádné a například loni už jen čtyři,“ uvedl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Pro zrušení zákazu hovoří i počet uložených pokut. Zatímco ještě před pěti lety jich strážci národního parku uložili za sezonu až několik desítek, loni už jich bylo jen pět. „Ubylo sběračů a místní si našli místa, kam mohou legálně,“ dodal ředitel.

Pracovníci kamenolomu a specializované firmy vytahovali 18. července pomocí jeřábu téměř 73 tunový žulový kvádr. Monolit o objemu 27,5 metrů krychlových bude sloužit jako materiál pro sochaře Jaroslava Rónu (na snímku vpravo).
FOTO: V lomu vytěžili obří žulový monolit. Vznikne z něj socha od Jaroslava Róny

Zákaz tak platí už jen v první zóně národního parku, tedy ve vrcholových partiích. „Tam platí i nadále zákaz vstupu mimo vyznačené cesty stejně jako sběr čehokoli,“ připomněla náměstkyně ředitele parku Hana Slavíčková.

Se sběrači borůvek se naopak stále potýkají v Jizerských horách. Podle vedoucího CHKO Jizerské hory Tomáše Korytáře se to děje hlavně v oblasti Frýdlantského výběžku nebo v okolí polských hranic, kde si lidé sběrem borůvek přivydělávají.

Textilanou se dnes prohání jen vítr a mladí dobrodruzi.
Parcely po Textilaně změní majitele. Zájem o ně mají čeští investoři

Problém je, že se za sběrem vydávají i do přírodních rezervací. „Pokud jde o jedince, řešíme to buď domluvou, nebo pokutou ve spodní hranici. Pokuta ale může dosáhnout až 10 tisíc,“ upozornil Korytář.

Horší podle něj je, že se sběr borůvek v Jizerských horách stává poslední dobou organizovanou záležitostí. „Lidé rozvážejí sběrače cíleně do vyšších partií a auty vjíždějí i na lesní cesty, kam je pochopitelně vjezd zakázán,“ popsal vedoucí CHKO.

Celníci a inspektoři odhalili nelegální obchod s tygry
Nelegální obchod s tygry bujel i v Libereckém kraji