HRÁDEK NAD NISOU

Opraví Ruskou vilu

„Ruská vila" na hrádeckém sídlišti Liberecká získá jako jedna z obětí nepovedené privatizace bytového fondu v roce 1996 v Hrádku nové využití. „Po různých převodech až k majiteli z Opavy si ji město koupilo zpět do svého majetku za téměř 2,5 milionu korun s cílem její rekonstrukce a vrácení jejího vzhledu a jejích prostor zpět ve prospěch našeho města, ať už ve formě bydlení či pro jiný účel, na kterém se spolu s veřejností shodneme," řekl starosta Josef Horinka.

FRÝDLANT

Frýdlant bez ORL

Pacienti ve Frýdlantu se musí dočasně obejít bez služeb ambulance ORL. Podle vedení nemocnice to je z důvodu odchodu lékařky MUDr. Lepšové do důchodu. Nový lékař se zatím shání. Ordinace je tak uzavřena od ledna až do odvolání. Pacienti proto musí v případě potřeby využít služeb ORL v Liberci, které jsou nejblíž. Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny je v Liberci šest ordinací, které se o pacienty z Frýdlantska mohou postarat. Čtyři sídlí v Klášteře, jedna v Podještědské poliklinice a jedna na náměstí u Černého koně.

LIBEREC

Přenesl fotografie na skleněné desky

Liberec Krajská vědecká knihovna připomíná výstavou nedoceněnou osobnost slovinského vynálezce Janeze Puhara, od jehož narození 26. srpna roku 2014 uplynulo 200 let. Tento kněz byl mimořádně vzdělaným umělcem a vědcem. Ovládal několik jazyků, psal básně, výtečně kreslil a maloval, hrál na několik hudebních nástrojů, které si sám vyráběl, a věnoval se přírodním vědám. Do dějin fotografie se nesmazatelně zapsal, když již v roce 1842 objevil inovativní přenos fotografie na skleněné desky. Za svůj vynález dosáhl světových ocenění, stal se členem Francouzské akademie věd a získal několik medailí na světových výstavách. Popularizaci však jeho vynález nezískal a dnes je mimo oblast Slovinska neznámý. Výstava má vernisáž ve čtvrtek 8. ledna od 17 hodin.