Skládka v Rochlici

Odbor životního prostředí magistrátu města Liberec zahájil správní řízení s majitelem pozemku v Rochlici nad ulicí Vratislavická naproti prodejně Lidl a to kvůli nepovolené skládce. V lesíku nad kruhovým objezdem se povaluje množství komunálního odpadu. Pozemek patří podnikateli Michalisu Dzikosovi. Podle mluvčí magistrátu Jany Kodymové jde v tuto chvíli o jedinou černou skládku na území města. Minulý týden město vyčistilo ve spolupráci s dvěma vlastníky garáží skládku v ulici Rybářská u základní umělecké školy.

Nisa rozdá peníze

OC Nisa vyhlásilo 2. ročník svého grantového programu, do kterého se mohou přihlásit neziskové organizace, občanská sdružení, sportovní oddíly, ale i obce a sdružení obcí. Uzávěrka žádostí je 29. dubna 2016. Vloni OC Nisa podpořilo například opravu hrobky Josefa Matouschka v Oldřichově, školní zahradu v ZŠ Barvířská v Liberci, nákup indiánského teepee pro organizaci Junák a další. „Chceme podpořit projekty místních komunit, ale i dětské volnočasové kroužky, nebo pomoci se záchranou kulturního či přírodního dědictví v regionu, ve kterém naše obchodní centrum lidé znají," řekl Petr Brych z OC Nisa Liberec.

CHRASTAVA

Co bude po Seppu?

Město Chrastava ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci pořádá ve středu 9. března od 15 hodin prezentaci prací studentů TUL z fakulty architektury ve velké zasedací místnosti radnice. Tématem je pohled studentů na využití prostoru, který zbyl v Chrastavě po demolici továrního objektu tzv. Seppu a jaký vidí do budoucna potenciál této lokality. Někdejší sklad nábytku zakoupilo město město v říjnu 2013 a to proto, aby tak předešlo avizovaným signálům, že zdevastovanou budovu chce někdo využít na ubytovnu pro sociálně slabé. S podobným zařízením už mají totiž v Chrastavě neblahé zkušenosti v podobě budovy Kováku. Po demolici ale zůstává prostor nevyužitý.

Vlaky do Chrastavy přes den nejedou

Až do čtvrtka 10. března potrvá výluka na trati Liberec Chrastava. Důvodem jsou práce na trati. S omezením dopravy počítejte v čase od 7:15 do 15:10 hodin. Vlaky linek Dresden Liberec a TL70 Seifhennersdorf Liberec budou na tomto traťovém úseku nahrazeny autobusy. Autobusy neobsluhují zastávky Machnín hrad a Machnín. Jako náhrada slouží zastávka Liberec-Bedřichovka na rychlostní silnici. Autobusy obsluhují zastávku Chrastava-Andělská Hora v opačném směru a odjíždějí podstatně dřív. Od 14. do 17. března se výluka posune na úsek z Chrastavy do Hrádku nad Nisou, vždy od 6:44 do 14:30 hodin.