Chystaná studie má zamezit následkům dalších povodní

Liberecký kraj - Dva roky bude trvat příprava nové studie protipovodňových opatření na Lužické Nise. Studie má navrhnout možné zásahy do vodního toku i do jeho okolí tak, aby se předešlo ničivým následkům, které oblast postihly při povodních v roce 2010. Příprava studie vyjde zhruba na 4,6 milionu korun. Většinu peněz, pětaosmdesát procent, pokryje dotace z operačního programu Životní prostředí. Kraji přispějí také obce, kterých se problém dotýká. „Studie se zaměří na území Bílého Kostela nad Nisou, Frýdlantu, Hrádku nad Nisou, Chotyně, Chrastavy, Kryštofova Údolí, Mníšku a Oldřichova v Hájích," vyjmenovala krajská mluvčí Blanka Daníčková.

Nejlepší stavby Česka na radnici

Liberec - Do 28. listopadu je v budově Nového magistrátu k vidění putovní výstava soutěžní přehlídky architektonických prací Grand Prix architektů Národní cena za architekturu 2016. Na padesáti panelech lze obdivovat současnou kvalitní architekturu vznikající v ČR. Všechny stavby byly realizované v posledních dvou letech. Dalších třicet panelů je vystaveno v libereckém Centru Vlasty Buriana, které letos získalo v této prestižní soutěži čestné uznání v kategorii Novostavba. „Naší úlohou bylo rozlišit mezi různými přístupy a záměry a objevit a ocenit jedinečné, překvapující a meze překračující přístupy a odbornou zkušenost." uvedla předsedkyně poroty, architektka Eva Jiřičná.

Městské autobusy pojedou kvůli koncertu jinudy

Liberec - Cestující, kteří využívají autobusy linky 17, si musejí dát pozor na středeční omezení. Kvůli muzikálovému představení Děti ráje pojedou autobusy od sedmnácti hodin z centra města odklonem po Hanychovské ulici a vůbec nezastaví v zastávkách Aréna a Herbenova. Náhradní zastávkou bude Zimní stadion. Už v pondělí se také přemístila autobusová zastávka Hrdinů, na které v Pavlovicích zastavují linky 13, 24, 26 a 99. Zastávka ve směru do centra bude kvůli opravě zálivu a úpravě nástupiště až do odvolání posunutá asi o padesát metrů po směru jízdy.

V Turnově vzniká pocitová mapa

Turnov - Co je v Turnově třeba udělat, aby se tam žilo lépe? To mají v elektronické anketě zveřejněné na webu města zodpovědět přímo obyvatelé Turnova. Z nedávné diskuze s občany se vybralo 20 témat, o kterých teď lidé mohou hlasovat. Zároveň s tím mohou vyplnit i takzvanou pocitovou mapu. „Některá místa ve městě a okolí mají lidé rádi, jiná využívají ke sportování či rekreaci. Pak jsou ve městě zákoutí, kde to nevypadá dobře nebo kde se lidé cítí přímo nebezpečně. To všechno mohou na mapě označit i s pocity, které v nich dané místo vyvolává. Veřejnost může vybrat i lokality, které by si zasloužily víc pozornosti například umístěním zeleně," uvedla mluvčí turnovské radnice Anna Šupíková. Výsledky pocitové mapy budou podkladem pro další plánování rozvoje Turnova. Kdo nemá přístup k internetu, může obě ankety vyplnit na podatelně radnice do poloviny listopadu.