FRÝDLANT

Hrobka Redernů zase v novém

Nově zrestaurovaná hrobka Melchiora, Kateřiny a Kryštofa z Redernu ve Frýdlantu se tuto sobotu představí veřejnosti. Komentovaná prohlídka se koná v 10 hodin v kostele Nalezení sv. Kříže pod vedením historika Milana Svobody. S obnovou hrobky, která patří mezi nejvýznamnější památky města, se začalo už v roce 2011. Letos restaurátorské práce pokračovaly. „Očistil se povrch kamenných prvků od nánosu nečistot a krust, zajistily se uvolněné části proti pádu a posunu, a proběhla konzervace povrchu kamene. Pracovalo se i na zlacení nápisů na mramorových deskách ryzím plátkovým zlatem," uvedla referentka Státní památkové péče městského úřadu ve Frýdlantu Věra Sobotová. Restaurátorské práce přišly celkem na 128 000 korun. Sto tisíc šlo z výhry v krajském kole soutěže Historické město roku 2015, zbylých 28 tisíc korun byl příspěvek Ministerstva kultury ČR.

HEJNICE

Hejnice připomenou císaře

Pod heslem panovnického domu Habsburků „Viribus unitis" (spojenými silami) proběhne v sobotu 26. 11. v chrámu Navštívení Panny Marie v Hejnicích mše svatá k připomínce 100. výročí úmrtí císaře a českého krále Františka Josefa I. a 100. výročí nástupu na trůn posledního císaře a českého krále Karla I. Mše začíná v 15.30, o hudební doprovod se postará Chrámový sbor od sv. Antonína v Liberci, který bude zpívat Missa in tempore belli od Josefa Haydna. V závěru mše bude požehnán provizorní pomník padlých hejnických mužů v I. světové válce. Program pak pokračuje v hejnickém kině, kde bude od 17.30 hodin přednáška PhDr. Milana Nováka na téma: Karel I. Rakouský, poslední český král a jeho život v Čechách. Akci pořádá spolek Frýdlantsko, Římskokatolická farnost Hejnice, c. a k. pěší pluk č. 28.

KRYŠTOFOVO ÚDOLÍ

Jírův betlém rozsvítí už v sobotu

Dřevěný venkovní betlém malíře Josefa Jíry, který vytvořil speciálně pro Kryštofovo Údolí, bude slavnostně nasvícen tuto sobotu 26. 11. v 16.45 hodin. Vánoční atmosféru před první adventní nedělí doplní vystoupení pěveckého sboru Rosex z Liberce. Jírův betlém je 16 metrů široký a figury v něm jsou vysoké 2 až 2,4 metru. Pro betlém zvolil Jíra poněkud netradiční formu tryptichu. Scéna nalevo zobrazuje krále Heroda a vraždění neviňátek, střední část nejsvětější rodinu v chlévě a napravo je útěk svaté rodiny do Egypta. Kromě venkovního betlému je v Údolí i muzeum betlémů, které bude rovněž otevřeno k prohlídce.

VRATISLAVICE NAD NISOU

Bude další expres?

ratislavický expres má u obyvatel tohoto městského obvodu velký úspěch. Jeho vytíženost je taková, že jak potvrdil na zasedání zastupitelstva minulý týden starosta Lukáš Pohanka, přemýšlí vedení obvodu nad rozšířením této služby. „Klientů měsíc co měsíc přibývá, takže přemýšlíme, že pořídíme nový vůz," sdělil občanům Pohanka. Obyvatelé Vratislavic jsou se službou spokojeni. „Je ale pravda, že seniorů je tady hodně a už to nestačí," vyjádřila se jedna ze zdejších obyvatelek. Vratislavický expres mohou využívat starší či zdravotně znevýhodnění obyvatelé obvodu k odvozu na úřad či k lékaři od loňského podzimu.

LIBEREC

Za krádeže v supermarketech můžou jít do vězení

Dvě podobné krádeže řešili policisté v úterý a ve středu v Liberci. V úterý se na lup vydal třiadvacetiletý mladík, který si do batohu vložil čokoládové tyčinky a slané sušenky, při čemž byl spatřen. „Muž se zalekl, odhodil nakradené věci a dal se na útěk. Pracovníci obchodu ale uzavřeli automatické dveře a pachatele zadrželi," informoval policejní mluvčí Lubomír Brož. O den později se jiný, sedmatřicetiletý muž pokusil ukrást pět lahví whisky, dvě čokolády a troje oplatky. „S nákupem za téměř šest tisíc korun prošel okolo pokladen bez zaplacení, odhalil ho až bezpečnostní rám," dodal mluvčí. Oběma mužům teď hrozí za krádeže vězení.