„Sociální demokracie v posledních letech ve volbách v Libereckém kraji propadá, takže úkoly jsou jednoznačné konsolidovat stranu, získat voliče, mít zajímavý program a přivést lidi k volbám. Vlastní vnitrostranické problémy si musíme vyřešit sami a občanům musíme dát důvěryhodné kandidáty, odborníky, kteří budou volitelní," řekl po zvolení Mečl.

ZÁKAZ KANDIDATURY

Zmínkou na vnitrostranické spory tak nepřímo potvrdil, že minimálně liberecká ČSSD je hodně rozpolcená. Expředsedkyni Kadlecové hrozilo vloni na podzim vyloučení údajně pro poškozování dobrého jména strany. Vyhazov se nakonec nekonal a Kadlecová zatím v ČSSD zůstává. Na černé listině je i bývalá primátorka Liberce Martina Rosenbergová. Obě ženy mají zákaz kamkoliv kandidovat po nadcházející tři roky. Rosenbergová už ohlásila, že je připravena ze strany odejít.

„Protože jsem ale ještě zastupitelkou v Liberci, tak se nejprve musím s kolegy dohodnout, jak dál. V ČSSD ale rozhodně zůstávat nechci," uvedla Rosenbergová. Volba krajského předsedy podle ní dopadla dle očekávání. „Bylo jasné, že předsedou se stane někdo, kdo má blízko k bývalému bossovi Robertu Duškovi, což se jen potvrdilo," dodala.

PAROUBEK A KRAUS

Za ČSSD v Libereckém kraji chtěl rovněž do parlamentních voleb kandidovat Jiří Paroubek, proti čemuž ale byla mezi členy veliká kritika. Jedním z lídrů podzimních voleb má být údajně znovunavrátivší se Michal Kraus, který nově předsedá ČSSD v Semilech.