Téměř stejnou částku rozdělí prostřednictvím dotací. Kraj totiž ze zákona zodpovídá za organizaci a zajištění lékařské pohotovostní služby. V Libereckém kraji poskytují lékařskou pohotovost jednotlivé nemocnice pomocí ambulancí.

Provozní doba lékařské pohotovosti pro dospělé je v pracovní dny stanovena od 17 do 21 hodin, v sobotu, neděli a o svátcích pak od 9 do 18 hodiny, tedy mimo ordinující hodiny praktických lékařů. Provozní doba lékařské pohotovosti pro děti je v pracovní dny od 17 do 21 hodin, v sobotu, neděli a o svátcích pak od 9 do 20 hodin. Výjimkou je ordinace v Turnově, která funguje pouze o víkendech a svátcích.

Lékaři nejsou motivovaní

V ordinacích lékařské pohotovosti se střídají jak lékaři z nemocnice, tak praktičtí lékaři. „V poslední době opravdu není jednoduché zajistit pokrytí celého rozsahu služeb v měsíci, neboť praktici nejsou příliš motivováni a často odmítají sloužit pohotovosti za stávajících podmínek. Stálo by za to znovu finančně přepočítat a vyvážit tuto odbornou a mimořádně důležitou službu občanům našeho státu, protože i z pohledu Ministerstva zdravotnictví je současný model pohotovostí neudržitelný," dodal Petr Tulpa, radní pro resort zdravotnictví.

Liberecký kraj začal letos nově dotovat i zubní noční pohotovost částkou 1,2 milionu. Lékař, který se zakázky ujal, ale musel skončit, protože nezvládal nápor pacientů.