Včerejší jednání Asociace krajů České republiky (AKČR) a ministra dopravy Antonína Prachaře v Liberci bylo podle všech zúčastněných více než úspěšné. „Dnes jsme našli postup ve dvou důležitých tématech. Tím prvním je spolupráce státu a krajů při údržbě komunikací, které vlastní stát na území regionů prostřednictvím krajských správ silnic.

Druhým tématem bylo upřesňování podmínek, jak čerpat finanční prostředky ze Státního fondu dopravní infrastruktury na opravy silnic II. a III. třídy," řekl předseda AKČR Michal Hašek.

Více kilometrů silnic, více peněz na opravu

Ministr a hejtmani diskutovali hlavně o podmínkách, podle kterých budou peníze rozdělovány. Nakonec se shodli, že o tom, kolik peněz dostanou jednotlivé kraje bude rozhodovat pouze jedno kritérium. Tím bude podle ministra dopravy Prachaře délka silnic v kraji. Celkově kraje spravují více než 48 tisíc km silnic II. a III. třídy.

„Všichni máme zájem na tom, aby byly české silnice co nejkvalitnější… Chodníky a silnice nejsou oranžové, modré, zelené ani Agrofertu. Jsou tu pro lidi." Michal Hašek, předseda AKČR

„Komunikace ve vlastnictví krajů využívají občané krajů. Předpokládáme, že na opravy silnic ve vlastnictví krajů půjdou ze Státního fondu dopravní infrastruktury 2 až 3 miliardy korun," uvedl ministr dopravy s tím, že do 10. listopadu Ministerstvo dopravy definuje konečnou částku. Ta se v současné době pohybuje od 2 do 5 miliard.

Nezáleží čí je, ale aby byla v pořádku

„Běžnému občanovi je jedno, kdo je vlastníkem komunikace. Daňový poplatník chce kvalitní a bezpečné silnice," dodal hejtman Libereckého kraje Martin Půta a podpořil tak svého kolegu Michala Haška, který se vyjádřil podobně. Hlavním cílem je podle něj zajistit dlouhodobé financování silnic. „Jednalo by se o největší státní injekci za posledních 15 let," řekl Michal Hašek a dodal, že podle vyměřených parametrů by Liberecký kraj mohl dostat 128 milionů korun.

Kraje podle Michala Haška mají už nyní připraven zásobník se 617 projekty silničních a mostních staveb v celkové hodnotě více 6,5 mld. Kč, které jsou schopny realizovat již v roce 2015.