Chrastavský starosta Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj) nesouhlasí s tím, že hygienici zařadili jejich koupaliště Sluníčko do přísnější kategorie, mezi uměle vytvořené nádrže s betonovým dnem. „Naše koupaliště splňuje všechny normy na kvalitní vodu přírodního koupaliště. Do této kategorie jsme patřili od jeho vybudování v roce 1930 až do roku 2011," uvedl už dříve starosta. Požaduje, aby se Sluníčko vrátilo mezi přírodní koupaliště.

Pochybení ale hygienici odmítají. Podle Balašové nikdy nezpochybnili to, že koupaliště v Chrastavě je přírodní. „Přírodní koupaliště jsou však ještě dále rozdělena do podskupin a v každé této podskupině se kvalita vody hodnotí jiným způsobem," uvedla Balašová. Rozdílné hodnocení oproti minulé sezoně podle Balašové souvisí se změnou legislativy. „Na tuto změnu bylo město jako provozovatel koupaliště ze strany hygienické stanice v předstihu upozorněno a nevyužilo možnosti uplatnit připomínky před zahájením koupací sezony," konstatovala krajská mluvčí hygieniků.

Přísnější limity

Přísnější podmínky se nelíbí ani provozovateli koupaliště v Novém Boru. „V letošním roce byla novoborská vodní plocha přeřazena z kategorie přírodních koupališť do kategorie betonových nádrží. V důsledku toho podléhá přísnějším limitům, než tomu bylo dosud," uvedl Ivan Zelenka za TJ Jiskra Nový Bor. Přísnější podmínky v Novém Boru nesplňují, a voda je tak nevhodná ke koupání. „Hodnoty ve vodě přítomných mikroorganismů nesmějí přesahovat obdobné normy jako třeba v bazénech v saunách. Novoborské koupaliště je přitom svým charakterem bližší spíše přírodním nádržím typu rybníku ve Sloupu, jehož voda je z hygienického hlediska pro koupání vyhovující," uvedl Zelenka. Lidem za dobrého počasí proto koupání v Novém Boru stále umožňují. S hygienou budou také jednat o přeřazení do jiné kategorie.