„Manželka tudy šla ráno do práce a mluvila s několika lidmi, kteří jí o kotěti na stromě vyprávěli. Podle nich bylo ve větvích od pondělí, ale hasiči nepřijeli, když je lidé volali. Jsme rodina, která miluje zvířata, tak mi hned telefonovala, abych zakročil," vylíčil Deníku lezec Jiří Sekerka z Liberce.

Mladý muž nasadil lezeckou výstroj, s jejíž pomocí kotě ze stromu sundal během několika minut. Prokřehlé ho naložil do auta.

Podle mluvčí hasičů měli lidé zavolat nejdřív na městskou policii. „Kdyby strážníci záchranu nezvládli, pak bychom na jejich pokyn ihned vyjeli. Lidé ale volali rovnou hasiče, kteří nemůžou zachraňovat každé zvíře na stromě. Naše prostředky jsou omezené," vysvětlila Zdeňka Štrauchová, mluvčí HZS LK.

S tímto vysvětlením se ale zachránce kotěte nesmířil. „Profesionálové to mohli předat dobrovolným hasičům. Myslím, že se jedná o nekompetentnost takovou věc řešit," míní Sekerka.

Strach, hlad, žízeň i zima. Kotě vše přečkalo. „Do útulku ho nedám. Vezmu ho domů do tepla, kde dostane najíst a podobně. Vyvěsíme inzeráty po Králově Háji, jestli kotě někdo neshání. Pokud se majitel neozve, odvezu ho k mamince na vesnici, která je milovnicí všech zvířat," uzavřel zachránce Jiří Sekerka.