Originální narozeninový dárek dostal včera ráno náměstek primátora Jan Korytář. Pošťačka mu doručila obsílku k soudu na pokutu 130 tisíc korun. A komu, že je má náměstek pro ekonomiku zaplatit? No přece, statutárnímu městu Liberec, kde řídí finance! Je to první liberecký aktivní politik, s nímž se město soudí.
„Jsem dítě štěstěny," okomentoval to náměstek na sociálních sítích, kde mu tak gratulanti mohli rovnou popřát i k úspěšnému výsledku 
u soudu. Pokuta se týká rozhodnutí, které Korytář učinil v době svého krátkého primátorování v roce 2010, kdy zrušil zakázku na rekonstrukci Soukenného náměstí.

Zbytečná oprava

„Tu si odsouhlasilo bývalé vedení za primátora Jiřího Kittnera a vítězem soutěže byla samozřejmě jedna známá liberecká stavební firma," vysvětlil Korytář. Po překvapivém vítězství Změny pro Liberec v komunálních volbách však nové vedení vyhodnotilo zakázku jako zbytečnou.

„Nechtěl jsem jako tehdejší nový primátor podepsat zakázku na přestavbu Soukenného náměstí v Liberci za zhruba 15 milionů korun, vysoutěženou krátce před volbami, mimo jiné proto, že na ni nebyly v rozpočtu peníze," pokračoval Korytář. Podle něj se v Liberci našla a najde řada míst, která by si rekonstrukce zasloužila více.

Vynucená zakázka

„Po mém odvolání si stavební firma realizaci zakázky na městě vynutila, a jak se ukázalo, skutečně na ni nemělo peníze, protože si muselo vzít od firmy dodavatelský úvěr," poukázal Korytář s tím, že pak Liberci chyběly peníze na kofinancování projektů z Evropské unie. Nedošlo tak podle něj například k opravě Šaldova divadla za 100 milionů, kde právě těch 15 chybělo. Své rozhodnutí bude náměstek pro ekonomiku obhajovat před libereckým soudem, který proběhne 10. května. Firma Syner, která náměstí opravovala se totiž tehdy odvolala 
k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který uznal, že byla zakázka zrušena bez řádného důvodu a vyměřil městu pokutu sto tisíc a dalších třicet tisíc za náklady na řízení. „Přiznám se, že k jedné chybě skutečně došlo. Zapomněli jsme Syneru poslat včas jeden dopis," vyjádřil se náměstek. „Ozvala se nám tenkrát antikorupční organizace Oživení s tím, že když nebudeme po panu Korytáři vymáhat těch 130 tisíc my, zažalují nás," vysvětlil tehdejší ekonomický náměstek Jiří Šolc. „Bylo to sice od pana Korytáře zbrklé jednání, ale stejně se domnívám, že by se neměla kriminalizovat politická rozhodnutí," dodal dále Šolc.

Smolný Soukeňák

Jak se za pár let ukázalo, zakázka na opravu Soukenného náměstí nebyla příliš šťastná ani pro samotnou stavební firmu. Reklamaci na uvolněnou a drolící se dlažbu sice neuznala, náměstí ale na vlastní náklady předláždila.