Už včera odpoledne přijela část sportovců Dukly Liberec z ruského Soči zpátky do České republiky. Ti, kteří se včera ještě pokoušeli o olympijskou medaili, dorazí dnes. Znamená to jediné. Zimní olympijské hry 2014 jsou definitivně u konce. „V počtu medailí, které dohromady česká výprava získala, to možná nebude úplně zřetelné. Ale podle mě sportovci Dukly Liberec na olympiádě uspěli. Přestože si nakonec připsali jedinou medaili," zhodnotil vystoupení libereckých sportovců šéftrenér Dukly Michael Georgiev.

Vítězka: Eva Samková Dvacetiletá nowboardcrossařka vyjela na olympiádě hned první zlatou medaili pro českou výpravu a historicky první ve snowboardingu. Do finálových jízd naskočila se svým typickým namalovaným knírkem, tentokrát v českých barvách. S knírkem je prý drsnější a jezdí jako kluk. Lyžovat začala ve dvou letech, na snowboard přešla v sedmi.


Smolařka: Šárka Pančochová Velké naděje vkládala Dukla do snowboardistky Šárky Pančochové. Její vystoupení na olympiádě ale provázela smůla. Hned ve své první disciplíně, slopestylu, měla k medaili nakročeno. Po prvním kole vedla, ve druhém ale ošklivě upadla a praštila se do hlavy. Nakonec byla pátá. K dalším závodům nastoupila, ale v obou kolech upadla. Zbylo na ní 16. místo.


Jednička je jasná, vyzdvihl bych i další

O zlaté Evě Samkové podle něj nemá v hodnocení cenu příliš mluvit. „Je absolutní špičkou. Vyzdvihl bych ale i další. Ať už Šárku Pančochovu, která měla smůlu a uškodili jí i rozhodčí, tak Ondřeje Banka. Ten mě velmi překvapil. Když odjížděl, nebyl psychicky na tak dobré výkony nastavený," podotýká Georgiev.

Cení si i výkonů Ester Ledecké. „Je mladá a měla problémy se zády. Věřím, že to nejlepší má ještě před sebou," řekl. Naopak zklamáním je pro něj severská kombinace, která měla na lepší umístění.

Těm se z Dukly Liberec dařilo nejlépe:

SNOWBOARDING: Snowboardcross Eva Samková 1. místo

Slopestyle Šárka Pančochová 5. místo

Paralelní obří slalom Ester Ledecká 7. místo

Paralelní slalom Ester Ledecká 6. místo

ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ:  Obří slalom Ondřej Bank 5. místo

 Sjezd, Superkombinace Ondřej Bank 7. místo

 Superobří slalom Ondřej Bank 9. místo

BĚH NA LYŽÍCH: 15. kilometrů klasicky Lukáš Bauer 5. místo

  Běžecká štafeta Aleš Razým, Lukáš Bauer, Martin Jakš, Dušan Kožíšek 8. místo

SEVERSKÁ KOMBINACE:  Štafeta družstev Pavel Churavý, Tomáš Slavík, Miroslav Dvořák, Tomáš Portyk 7. místo

SKOKY NA LYŽÍCH: Soutěž družstev Jakub Janda, Antonín Hájek, Roman Koudelka, Jan Matura 7. místo