Stres a strach z reakce rodičů na vysvědčení řeší koncem školního roku jak žáci základních, tak i středních škol. A nevyhýbá se ani úspěšným žákům.

S vysvědčením nejsou spokojeni ani jedničkáři, kteří očekávají dvojky. „Zatím jsem se nesetkala s tím, že by se dítě bálo rodičů. Spíše někteří jedničkáři ho více řeší," popsala situaci ve své třídě učitelka základní školy v Hrádku nad Nisou Veronika Sabová.

„Reakce dítěte na vysvědčení je ryze individuální podle toho, jaké ambice mají jeho rodiče," řekla psycholožka Pedagogicko-psychologické poradny v Liberci Blanka Svačinová.

Kvůli strachu ze špatných známek se v závěru roku se také mnohem víc dětí obrací na bezplatnou Linku bezpečí. V průměru je to šest hovorů denně. „Výjimkou nejsou ani hovory, při kterých dítě zmiňuje útěk z domova," řekl vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský. „Pokud se dítě bojí takovým způsobem, že se odmítá vrátit domů, či je již na útěku z domova, je při hovoru nutné důkladně zmapovat jeho rodinné zázemí a podle konkrétního případu volit správnou formu intervence," doplnil.

Podle statistiky řeší známky spíše dívky. Podle Linky bezpečí je jich 59 procent a jen 40 procent tvoří chlapci. Strach se objevuje stejně u malých dětí jako u mládeže.

Odborníci s shodují v tom, že na konci školního roku je na řešení prospěchu pozdě, a že důležitá je komunikace po celý rok. „Rodiče by se měli zajímat o školní výsledky svých dětí v průběhu celého školního roku, překvapenost ze známek na vysvědčení není na místě. Je důležité si uvědomit, že na školní úspěšnost dětí má vliv mnoho faktorů, jako je například atmosféra ve třídě či krizové situace v rodině. V neposlední řadě je to i výchovný přístup, který nerespektuje individuální potřeby dětí, ať už se jedná o nadměrné ambice rodičů na školní úspěšnost či jejich nezájem o školní starosti dětí," vysvětlila Kateřina Schmidová z Rodičovské linky.

Poslední záchrana

Zlepšit školní výsledky a zachránit tak své dítě například před opakováním ročníku se snaží na poslední chvíli i sami rodiče. „S blížícím se vysvědčením od nás často rodiče požadují laicky řečeno vystavení potvrzení, že dítě má nějaké potíže a že by to mělo být v klasifikaci zohledněno. To už je ale samozřejmě pozdě," podotkla Blanka Svačinová.