Novou službu nabízí v letošní nevlídné zimě liberecká vědecká knihovna, která začala rozvážet knihy čtenářům, pro něž byl, zvláště v tomto počasí, problém si do knihovny dojít.

„O podobné službě jsme přemýšleli už řadu let. Letos se nám podařilo ji konečně realizovat," poznamenal vedoucí všeobecné knihovny Marek Sekyra.

Na výjezdu byli knihovníci už dvakrát. Zatím si knihy nechává domů vozit pět čtenářů, knihovna ale počítá s tím, že se časem přihlásí další. „Zájemci se mohou přihlásit v knihovně u pultu, kde je mohou zastoupit i příbuzní, nebo telefonicky či přes internet," dodal Sekyra. Čtenáři, kteří o dovoz knížek projeví zájem, musí splňovat několik podmínek, služba je určena pro seniory nad sedmdesát let či trvale imobilní.

CHTĚJÍ DETEKTIVKY

Čtenáři si mohou buď nadiktovat názvy knih, které by si chtěli přečíst, nebo nechají výběr na knihovnících. „Většinou nelpí na určitém titulu. Jen orientačně řeknou, jaký typ literatury by si přáli. Největší zájem je o detektivky nebo romány pro ženy," upřesnil knihovník.

Knihovna rozváží minimálně pět titulů, nejvíce patnáct. „Aby se to vyplatilo," dodal Sekyra. Podle něj je služba zatím úspěšná. „Dokonce chtějí, abychom s nimi pobyli a promluvili si o knížkách, což bohužel z časových důvodů zatím nejde. Ale do budoucna bychom se těmto čtenářům chtěli více věnovat," vysvětlil knihovník.

NA BĚŽKÁCH ČI NA KOLE

Liberecká knihovna není první, kdo s podobným nápadem přišel. V malé vesničce u Jilemnice Mříčná rozváží knihy po svých čtenářích knihovnice paní Anna Větrovcová už léta. V létě na kole, v zimě na běžkách vyráží vyzbrojena knihami, když je zapotřebí. Už přesně ví, kdo co ve vesnici čte, komu jakou knihu půjčit.

„Spousta lidí si do knihovny zajít nemůže. Jsou třeba nemocní, staří nebo jim prostě jen nevyhovuje pracovní doba," vysvětlila knihovnice.

POŘÁD OTEVŘENO

Přestože má knihovna v Mříčné danou pevnou otvírací dobu, tak každý na vesnici ví, že na paní Větrovcovou může kdykoli zaklepat. Když je doma, ochotně vyrazí se zájemcem do knihovny. Většinou už má pro něj stejně připravenou hromádku. „Být mezi knížkami mě moc baví. Už v dětství jsem chodila pomáhat do knihovny," líčí paní knihovnice. I když přiznává, že už nestíhá číst všechny tituly, nechá si je převyprávět, aby věděla, komu je poslat dál. Díky svému takřka „buditelskému" nadšení se paní knihovnici Větrovcové povedl doslova husarský kousek. Ve vesnici, kde žije asi pět set obyvatel, jich má čtenářskou průkazku kolem sto šedesáti.

Knihovny jsou pro paní Annu obrovskou vášní. Přiznává, že ať navštíví jakékoliv město, vypraví se do tamní knihovny. „Často tam načerpám inspiraci, co bych mohla udělat i u nás," vysvětluje. „Jen toho času je málo," pokračuje.

Přestože letos Anna Větrovcová oslaví pětasedmdesátiny, tak její život není jen knihovna, ale také hudba, sport a pejsek.

„Dokáže si čtenáře získat svou povahou," komentuje aktivity paní Větrovcové zdejší starostka Jana Holcová, která zároveň připomíná, že i díky paní knihovnici dostala v roce 2013 Mříčná ocenění v soutěži Vesnice Libereckého kraje Diplom za vzorné vedení knihovny. A že v Mříčné funguje nejen knihovna, dokládá i ocenění o dva roky později, kdy se stala Vesnicí Libereckého kraje.

http://www.rozhlas.cz/liberec/informacezliberecka/_zprava/podkrkonosi-knihovnice-vozi-knizky-lidem-do-odlehlych-samot-na-bezkach--1687243