Jak namazat běžky, abychom se ve stopě netrápili a jízda byla potěšením?

První, čím se můžeme řídit, je teplota vzduchu nebo sněhu. Každý vosk i klistr má svoje teplotní, sněhové a barevné rozlišení. Na jemnozrnný a čerstvý sníh a teploty pod nulou se mažou tuhé vosky, nanášejí se ve vrstvách, každá vrstva se zakorkuje do skluznice. Na hrubozrnný, zmrzlý nebo mokrý sníh a teploty kolem nuly nebo nad nulou se používají klistry. Někdy je potřeba zvolit kombinaci klistru a tuhého vosku ( např. zmrzlá stopa a nafoukaný prašan modrý klistr a modrý tuhý vosk ), ale to už hodně záleží na zkušenostech lyžaře. Pokud máme například lyže s protiskluzem (tzv. šupinu), naneseme na ni tekutý parafín, tím zaručíme dobrý skluz a minimální opotřebení šupiny a taktéž se nám nebude čerstvý sníh lepit na skluznici.

Je lepší, když mazání svěříme odborníkům v servisech?

Většinou ano. Ušetříte čas a starosti s tím, co a jak namazat. V servisu či specializovaném obchodě je vždy největší výběr vosků, parafinů a přípravků na kompletní servis lyží.

A co máme dělat, když chceme rychle vyrazit a na odborníka není čas?

Člověk se toho nesmí bát. Kvalita přípravy lyží vždy záleží na tom, jak je domácí servis vybaven a také na zkušenostech lyžaře. Základní výbava smývač vosků, základní parafíny tuhé nebo tekuté, škrabka, kartáče, univerzální klistr, základní sady vosků, korek, žehlička na vosky. Základní mazání, ať už parafíny nebo tuhými vosky, je relativně jednoduché. Jakmile chcete perfektní mázu na všechny podmínky, už se z mazání stává lehká alchymie.

A tím se opět vracíme k odbornému servisu, kde vždy poradíme, jak správně vybavit domácí servis nebo vám lyže profesionálně připravíme v základním nebo i v závodním programu.

Běžky a trendy

Nejvíc nyní podle odborníků frčí, jak co nejvíc zjednodušit mazání, nebo nemazat vůbec. Také triky profesionálů ze Světového poháru se odborníci snaží dostat mezi obyčejné smrtelníky.

Co se lyží týká, stále víc se prosazují různé technologie skluznic:

NANOGRIP speciální úprava skluznice (lyže se nemažou).

CROWN (ŠUPINY) pečlivě vykrojené pro vynikající záběr. MIKROKONTAKT (ZERO) speciální drsná skluznice, používá se ve Světovém poháru.

SKINTEC tulení pásky dané do komory lyže. To vše, aby lyže stoupaly a zároveň jely.

Běžky existují klasické a bruslařské neboli skateové ty jsou o něco kratší, mají hranku, jinou špičku a jiné prohnutí. V levnějších modelových řadách pak nalezneme ještě typ kombi, který se snaží být někde uprostřed.