Ještě na začátku října, před volbami do obecních zastupitelstev, se jméno Tibor Batthyány objevovalo pouze ve stranických materiálech politického hnutí ANO. Relevantní informace ale chyběly, jako by byl lídr liberecké kandidátky Tibor Batthyány bez minulosti. Pak se objevil pateticky romantický článek poslance za ANO a bývalého novináře Martina Komárka s názvem Tibor Batthyány neuhýbá ani před Babišem. Bylo 11. října, druhý den voleb a volič se dozvěděl několik „užitečných" informací, například, že Batthyány jezdí po Liberci bez navigace, je normální, odmítá cokoli hrát, ale hrát umí. Komárek předvedl perfektní PR práci, když vlastně nic neřekl, ale popsal celou stránku o politickém nováčkovi.

Muž bez minulosti

Dlouhou dobu pak byl tento nepřirozeně pozitivní článek jediným zdrojem informací o politikovi, který se ucházel o pozici primátora. Tohoto jediného zdroje využila i MF Dnes patřící Andreji Babišovi, když srovnávala dva největší kandidáty na pozici libereckého primátora. O Michalu Hronovi se čtenáři dozvěděli, kdy a kde studoval, v jakých firmách pracoval, jakou má za sebou politickou kariéru. O Tiborovi Batthyánym jsme se dozvěděli, že jezdí po Liberci bez navigace a je normální ajťák. Ani slovo o tom, jaké má vzdělání nebo čím se živil posledních dvacet let. Batthyány byl muž bez minulosti. Opozičním silám se nakonec podařilo zjistit, že před třemi lety řídil auto s 1,06 promile alkoholu v těle, za což byl potrestán podmínkou a zákazem řízení. Nepříjemná připomínka minulosti, která se zkrátka schovat nedala.

Slohové cvičení

Oficiální životopis, který však připomíná slohové cvičení ze základní školy, zveřejnil Batthyány až měsíc po volbách. Dozvíme se, že se narodil v roce 1978 v Liberci, získal střední elektrotechnické vzdělání v oboru mechanik a elektronik na Střední škole Na Bojišti. Pak následuje skoro dvacetiletá profesní mezera. Dále se dozvídáme, že složil přijímací zkoušky na vysokou školu, ale neměl čas ji studovat. Mezi pracovní zkušenosti uvedl, že pracuje jako asistent poslance Komárka a jako projektový manažer v IT (až o něco později upřesnil, že pracuje ve firmě MHM computer a.s.). Zaměstnanecký vztah potvrdily Deníku v sídle firmy, ale její pracovnice nebyly schopné říci, jakou funkci Batthyány ve firmě už dva roky zastává.

Podnikavý politik

Podle výpisu ze Živnostenského rejstříku byl od roku 1998 s krátkou přestávkou až do roku 2013 předmět Batthyányho podnikání: koupě zboží za účelem jeho dalšího prodeje. V roce 2013 začíná podle veřejně dostupných údajů podnikat v oboru IT a poradenské a konzultační činnosti.

Od roku 2013 působí také jako odpovědný vedoucí (garant odbornosti) u dvou firem se sídlem v Liberci. Jedna z nich obchoduje s náhradními díly a příslušenstvím pro mobilní telefony a tablety a druhá se zabývá montáží a opravou elektrických přístrojů a zařízení. Obě firmy, které Deník kontaktoval, řekly, že Batthyány u nich už nepracuje a není jejich zaměstnancem. V Živnostenském rejstříku však figuruje i nadále. Podle pracovnic Živnostenského úřadu v Liberci je ale povinen změnu hlásit právě Batthyány.

Hlad po informacích roste úměrně tomu, jak se Batthyány přibližuje k funkci primátora. Včera například přibylo na wikipedii heslo s jeho jménem. Nové informace ale chybí, dozvíme se pouze to, že do ANO vstoupil v roce 2011 a ve volném čase se rád věnuje sportu. Informace o člověku, který se aktivně účastní politiky, by neměly být tajné. Stále totiž platí úměra, že čím více informací, tím měně pochyb voliči mají.

Tibor Batthyány v rozhovoru pro Deník řekl:

Chránil jsem rodinu

Budoucí primátor Liberce objasnil důvody, proč tak dlouho váhal se zveřejněním osobních informací. Prý chtěl ochránit rodinu a zaměstnavatele od negativního vlivu, který publicita přináší. V rozhovoru se také rozpovídal o tom, proč šel vlastně do politiky a co bude první věc, kterou udělá po nástupu do úřadu.

Zaregistroval jste, že v pondělí se na wikipedii objevilo nové heslo s vaším jménem?

Ne, nevím o tom. Překvapil jste mě. Možná to ani nechci číst. Nemám tušení, kdo to napsal.

Během předvolební kampaně, ale i poté i po volbách bylo složité dostat se k informacím o vašem životě. Proč jste tak dlouho váhal se zveřejněním životopisu?

Protože nejsem politik a své soukromí jsem si chránil. Nic jiného za tím nehledejte. Moje žena nevnímá zvýšený zájem příliš dobře, taky se bojíme o děti.

Myslíte, že ve funkci primátora se situace zlepší?

My se musíme se vzniklou situací nějakým způsobem vyrovnat. Ono si to časem sedne. Až začne ta běžná práce, tak se to snad zlepší.

Dost se spekulovalo o vašem zaměstnání, nikdo nevěděl, čím se vlastně živíte. Ve zveřejněném životopise byla vaše profese zmíněna jen velice neurčitě.

Nevím, já jsem žádné spekulace nezaznamenal. Kdykoli někdo zvednul telefon a zeptal se mě, tak jsem mu řekl, co potřeboval. Dlouhou dobu jsem nechtěl zveřejňovat přímo konkrétní název zaměstnavatele, aby z toho neměl on nějaké problémy.

Jaký vztah máte se společnostmi M.Y.C. repair a phonelevel.eu, které vás uvádí jako odpovědného zástupce?

Ano, spolupracoval jsem s nimi, dělal jsem jim školení.

Vaše spolupráce ještě probíhá?

Nemám čas to teď řešit, ale musím se s nimi domluvit a situaci vyřešit. Oni už to mají v řešení, potřebují jen člověka, který má toto technické vzdělání a může tohoto garanta dělat.

Další spekulace jsou ohledně vašeho vysokoškolském vzdělání, některé zdroje uvádí, že jste školy nechal, jiné zase, že stále studujete?

Nestuduji na vysoké škole. Před parlamentními volbami jsem studium přerušil. Neměl jsem čas, pracoval jsem, do toho přišla kampaň a rodina. Nebylo v mých silách docházet pravidelně na přednášky. Studium jsem proto ukončil. Myslím si, že člověk se má vzdělávat, aby se něco dozvěděl, pro mě to v tuto chvíli nešlo z časových důvodů.

Proč jste vlastně do politiky vstupoval, když těžce nesete zájem o vaši osobu a rodinu?

Věřím tomu, že jsem člověk, který není spojený s žádnými politickými stranami. Když jsem do politiky šel, netušil jsem, kam až to dojde. Původně jsme zakládali ANO jako občanské sdružení.

Co bude první věc, kterou uděláte, až se oficiálně ujmete úřadu primátora?

To vím úplně přesně. Musím zastavit hysterii, která na magistrátu panuje, že přijdou na řadu personální čistky. Chceme mít s úředníky vlastní zkušenost a nikoho nebude vyhazovat na základě subjektivního vjemu.