Jedni vyjednávají všude možně, druzí se tváří, že se nic neděje. Pevné koalici Změny a ANO na liberecké radnici věří snad už jen málokdo. Přesto primátor Tibor Batthyány říká, že koalice jede dál. „ Za nás běží vše při starém, jen s tím rozdílem, že mojí náměstkyní už není Karolína Hrbková ze Změny. Jinak se na našem soužití se Změnou z naší strany nic nemění. Nevím, proč Změna obchází ostatní strany a vyjednává s nimi o případné jiné koalici. My s nikým žádná jednání nevedeme," dodal Batthyány.

„I z hlediska vnějších vztahů se primátor Batthyány vzhledem ke svému napjatému vztahu s ministrem financí a pravděpodobně i příštím premiérem stal pro rozvoj Liberce a jeho finanční a ekonomické zájmy nepřijatelným rizikem." Z tiskového prohlášení Změny pro Liberec

Jenže Změna nehodlá přehlédnout odvolání Karolíny Hrbkové z postu náměstkyně, které proběhlo na popud primátora. „Tím došlo k zásadní ztrátě jeho důvěryhodnosti, navíc umocněné i následným rozhodnutím předsednictva ANO zrušit libereckou organizaci tohoto hnutí," stojí v tiskové zprávě Změny, která dokonce pošramocené vztahy Batthyányho s ministrem financí Babišem označuje za riziko pro budoucí rozvoj Liberce. Změna se tak rozhlíží po případných jiných partnerech, jednala s ČSSD i se Starosty, kteří ale mají jasno. „Starostové odmítají vstupovat do sporu koaličních partnerů a rozhodně ne způsobem navrženým Změnou. SLK nebudou uzavírat jakoukoliv dohodu se Změnou za zády ANO a stejně tak obráceně," uvedl lídr libereckých starostů Michal Hron.

POČETNÍ OBMĚNA?

Je proto možné, že Změně nezbude nic jiného, než v koalici s ANO zůstat, což ani sám lídr Změny Jan Korytář nevylučuje. „Pokračovat v koalici se současným partnerem je možné, ale v jiném složení. Změna jako vítěz voleb s 12 mandáty nemůže akceptovat současný formát, kdy klub bývalých členů ANO s 9 zastupiteli má post primátora a stejný počet členů rady města jako my, tedy čtyři na čtyři," uvedl Korytář.

Jestli ANO obměně rady města vyhoví, ale zatím není jasné. Jasno by snad mohlo být po lednovém zastupitelstvu. Obě strany přitom deklarují, že jejich hlavním cílem je dokončit rozdělanou práci.

Ať už jde o jednání s Teplárnou, opravu bazénu, rozdělané projekty z evropských dotací nebo dokončení územního plánu.