Tábor kritiků geniálního konstruktéra a zároveň nacisty Porscheho slaví. Jeho odpůrci dosáhli svého. Po slavném vratislavickém rodákovi Ferdinandu Porsche totiž brzy nezbude v libereckém městském obvodě nejspíš nic, co by slavného automobilového konstruktéra výrazně připomínalo.

Kauza Porsche, na kterou Deník nedávno upozornil jako první a následně informace od něj převzala ostatní média, má pokračování. Ze silnice zmizely vítací cedule s jeho jménem a automobilka Porsche si odvezla vozy z expozice v kulturním domě. Zatímco sedm cedulí se poroučelo do skladu z vůle nového vedení města, s likvidací výstavy radnice nepočítala.

„Nechtěli jsme, aby to takto skončilo, ale tak nějak jsme s tímto krokem automobilky počítali. Humbuk je kolem Porscheho veliký. Navíc, kdybychom cedule nesundali, mohl by na nás někdo podat trestní oznámení za propagaci nacismu, což nechceme dopustit," sdělil Deníku místostarosta Vratislavic nad Nisou Vladimír Braun (ODS).

Protichůdné názory

Na začátku kauzy stála stručná, nicméně důrazná zmínka na vratislavickém zastupitelstvu, kde byl Deník jako jediný ze zástupců médií. „Nechci, aby Vratislavice propagovaly nacistu. Můj otec se nevrátil z nucených prací," pronesl tehdy Petr Jirásko, na jehož stranu se přiklonila značná část obyvatel. Zastupitelé na jejich výtky reagovali právě odstraněním cedulí.

Nikdo z okolí Petra Jiráska ani radnice samotná ovšem nepopírají Porscheho genialitu. „Na druhou stranu nejstinnější stránkou osobnosti Ferdinanda Porsche je zneužití otrocké práce vězňů koncentračních táborů ve válečné výrobě, kterou vedl a organizoval," uvedl Jirásko.

Tato a další prohlášení konstruktérových odpůrců vyburcovala prezidenta Porsche Classic Clubu Česká republika Milana Bumbu. „Je smutné, že nyní téměř po sedmdesáti letech vytahují někteří lidé v zájmu vlastního zviditelnění různá nepodložená obvinění a špiní památku člověka, který celý svůj život věnoval především technice a konstrukcím a o politiku se aktivně nezajímal," tvrdí Bumba a mnoho jiných příznivců Porscheho.

Podle Bumby připomíná současná situace ve Vratislavicích komunistickou éru, kdy se vždy se změnou vedoucí garnitury bouraly staré pomníky a následně stavěly nové. „Vratislavice by měly být po právu hrdé na skutečnost, že mají tak slavného rodáka, jakým je Ferdinand Porsche, a měly by toho náležitě využít ve svůj prospěch," trvá si na svém Bumba.

Vratislavice nad Nisou by měly být po právu hrdé na skutečnost, že mají tak slavného rodáka, jakým je Ferdinand Porsche, a měly by toho náležitě využít ve svůj prospěch. Milan Bumba, prezident Porsche Classic Clubu Česká republika