Na posun v případu upozornila tento týden MF DNES. Pokud Zeronik statut získá, mohl by od soudu odejít s nižším trestem. Zeronik měl už policii sdělit, že celá zakázka byla od počátku uměle předražená. Zatímco skutečné náklady měly být 39,2 milionu Kč, dotace z evropských peněz byla schválně navýšena na 55 milionů. Rozdíl v ceně měl jít dle policie do kapes různým lidem. Mimo jiné i na údajný úplatek pro hejtmana Martina Půtu. Ten obvinění stále odmítá. „U schvalování dotace jsem nebyl, členem Regionálního výboru ROP jsem se stal až později. Pokud měl někdo od počátku podezření, že s projektem není něco v pořádku, měl udělat příslušná opatření. Nic se ale nestalo."

Půta tak naráží na fakt, že policie začala řešit podivnosti kolem přestavby kostela už v září 2012. K zatčení devíti lidí z Metrostavu, společnosti Iberus a liberecké pobočky Regionální rady ale došlo až v dubnu 2014. „Pokud měla policie indicie, že jde o něco nezákonného, měla předsednictvo ROPu informovat. Neudělala to," říká Půta. K informaci o Zeronikovi, který na policii začal vypovídat už během léta, Půta uvádí: „ Je pro mě nepochopitelné, jak se taková informace vůbec může dostat na veřejnost. Je to ukázka toho, jak pracuje Policie ČR i státní zastupitelství. Unikají tu věci ze spisů, z vyšetřování, aniž by s tím někdo něco dělal. I za mnou chodili lidé, že se na mě něco chystá půl roku předtím, než jsem byl obviněn. Komu takové úniky prospívají?"

Hejtman si tak myslí, že zveřejnění informace o Zeronikovi souvisí s jeho nedávným prohlášením, že chce v nadcházejících krajských volbách znovu kandidovat jako lídr Starostů pro Liberecký kraj. „Myslím, že je to účelové zveřejňování informací, které mě má patrně poškodit. Ale znovu tvrdím, že mé obvinění je nespravedlivé a ničím podložené," trvá na svém Půta.

Kromě Půty a Zeronika jsou v kauze obviněni i manažeři Metrostavu Jan Petráň a Jaroslav Stuchlík. Dále úředníci ROP Severovýchod Bořek Machatý a Petra Vokurková, ředitelka Zeronikovy společnosti Iberus Tereza Kopalová, předseda správní rady Iberus Petr Jirkův, Tomáš Petrášek, jednatel společnosti Byzmark a Jaromír Dolanský, kterého měl údajně na dozor stavby prosadit právě Půta.

Chrání rodinu?

Proč se Zeronik rozhodl promluvit? V úvahu mimo jiné přichází fakt, že v jednu chvíli figurovala jako jednatelka společnosti Iberus jeho manželka Lucie, která v inkriminovaném období podepsala i několik důležitých dokumentů a mohl by jí hrozit také určitý postih. O tom, zda Jiří Zeronik opravdu získá statut spolupracujícího svědka, ale rozhodne státní zástupce až na konci vyšetřování. To zatím neskončilo. V případu figuruje i jméno Jana Korytáře, náměstka primátora Liberce. I on má být na výplatní tabulce Metrostavu, pod přezdívkou Nejčistší. Už na přelomu roku ale na policii vypověděl Jakub Pergler, který se zástupci Metrostavu úplatek pro Korytáře domlouval, že s penězi počítal pro sebe a že Korytář neměl údajně o ničem ani tušení.