Pro Kateřinu to ovšem není první vítězství, v loňském roce se už stala jedničkou v celostátní soutěži mezi tmavými ležáky z minipivovarů a skončila na druhém místě i mezi tmavými ležáky celkově.

ÚSPĚCH I ZÁVAZEK

„Člověk chce ale samozřejmě uspět hlavně doma, takže nás ocenění regionální potravina velmi potěšilo,“ vysvětluje majitel pivovaru Marek Vávra. Podle něj je toto vítězství nejen výbornou propagací, na kterou malým pivovarům peníze většinou nezbývají, ale zároveň i závazkem do budoucna. „Musíme si kvalitu hodně hlídat. Nemůžeme své zákazníky zklamat tím, že by pivo chutnalo jinak, než jsou zvyklí,“ dodává.

Kateřina je labutí písní, dnes už pouze emeritního, sládka Jiřího Strnada, který do ní podle Marka Vávry vložil své celoživotní zkušenosti. „Není příliš sladké, spíše hořké, a je dělané z těch nejkvalitnějších a nejdražších surovin, které se dají sehnat,“ upozorňuje Vávra.

BOJ O TRH?

Na kvalitě si frýdlantský pivovar zakládá. Restauracím, kde jeho pivo čepují, totiž podle Marka Vávry nenabízí reklamní slunečníky nebo ubrusy, ale výrobky, které lákají samy o sobě. „Naše pivo vyhledávají lidé, kteří se zajímají o to, co jedí a pijí. Je to určitě jiné portfolio zákazníků, než které vyhledává průmyslové pivo,“ dodává. Proto také mezi velkými a malými pivovary nezuří lítý boj o trh. Ten mají totiž nesrovnatelný. „Malé pivovary dneska zabírají cirka jeden a půl procenta trhu. Což je téměř nic. V Čechách se vyrobí přes devatenáct milionů hektolitrů piva a z toho v roce 2015 pouze necelých 200 tisíc hektolitrů uvařily malé pivovary,“ vypočítává Vávra s tím, že i přes to už se malým pivovarům podařilo najít si cestu i na pulty velkých obchodních řetězců. Problém je však podle Marka Vávry v kapacitě minipivovarů, které mnohdy nestíhají dodávat.

Rodinný tandem pekařů Koláčkových.
Chleba z obchodů jim nechutnal, tak začali péct svůj vlastní

JAKO ZA STARA

Konkurenční bitvy nesvádí podle Vávry malé pivovary ani mezi sebou. Naopak se dokonce druží. „Je to pozůstatek starého cechovního systému, který tady fungoval za první republiky. Je strašně krásné pracovat v tomto oboru,“ dodává s úsměvem na závěr pivovarník.