Rekonstrukce se týkala osmi z celkem čtrnácti zastavení a přišla na zhruba 160 tisíc korun. Informoval o tom nejvyšší správce církve římskokatolické v Liberci arciděkan Radek Jurnečka. Převážnou část z uvedené sumy hradila pojišťovna.

Křížová cesta pochází stejně jako kostel z roku 1907. Tvoří ji celkem čtrnáct zastavení. Každé se skládá ze tří kamenných kvádrů, dva tvoří podstavce, na třetím je vyobrazen konkrétní výjev z Kristova ukřižování. Křížová cesta v Ruprechticích je nejmladší ze tří venkovních křížových cest v Liberci. Nejstarší se nalézá v centru města u kostela sv. Kříže, další na cestě z Janova do Liberce.

OPRAVENO. Křížovou cestu zničili vandalové v roce 2013. S opravou se muselo čekat, až věc dořeší Policie ČR.

V případě ruprechtické křížové cesty nejde o první zásah vandalů. Cesta byla už v minulosti několikrát rozvalena a znovu postavena. Některé původní kamenné bloky se už ale nenašly. K poslední velké rekonstrukci křížové cesty došlo v letech 1998 2000.

Kostel U Obrázku

Autorem secesního kostela Matky Boží U Obrázku v Ruprechticích, k němuž Křížová cesta patří, je známý liberecký architekt z přelomu 19 a 20. století Max Kühn (1877 1944). Podle jeho návrhu byly postaveny i nedaleký kostel sv. Antonína Paduánského v Ruprechticích či kostel sv. Máří Magdaleny, o nějž se vedou soudní spory. Nevěnoval se ale jen sakrálním stavbám, o čemž svědčí další významné liberecké stavby. Například Palác Adria, budova B Technické univerzity, objekt ČSOB nebo jeho vlastní vila ve Vrbové ulici.