Výtěžek akce, který zatím činí přes 150 tisíc, poputuje na pomoc desetiletému Lukáškovi, který kromě dětské mozkové obrny trpí také poruchami autistického spektra a epilepsií. Péče o Lukáška vyžaduje řadu speciálních pomůcek a terapií, z nichž většinu pojišťovna nehradí. „Cvičení, které Lukáškovi pomáhá, nemá bohužel pro pojišťovnu adekvátní účinek,“ vysvětlila jeho maminka Líba Dudychová.

Například rehabilitace Therasuit v takzvaném kosmickém oblečku, kterou má přímo ve škole v Jedličkově ústavu a po níž se jeho stav zlepšuje, stojí téměř deset tisíc na týden a opakovat by se měla třikrát do roka. Speciální boty, které potřebuje, stojí kolem 4,5 tisíce. „Občas se nám podaří nějaké peníze získat, ale je to náročné,“ dodala. Jedním ze strůjců akce byl kapitán TJ Jiskra Milan Štěpánek.

Fotbal. Ilustrační foto.
Kapely a fotbalisté pomohou nemocnému Lukáškovi

„Na myšlenku uspořádat benefici pro Lukáška jsme přišli s Láďou Hamplem při cestě na fotbal do Vídně. Netušili jsme, že je za tím roční práce několika lidí. A tak bych moc rád poděkoval účinkujícím, moderátorům a fotbalistům, kteří vystoupili bez nároku na honorář, i největšímu sponzorovi panu Tomáši Nejdlovi,“ poznamenal Štěpánek, který je s výsledkem prvního ročníku spokojený.

Ještě spokojenější je Lukáškova maminka, podle níž si syn půlden na hřišti krásně užil. „Byla to první akce, kterou Lukášek vydržel bez úplných problémů. Byli jsme nadšení,“ dodala. Kromě exhibičního utkání si přítomní mohli užít i koncerty skupin Tres Udos nebo Těla. Akci moderoval vratislavický rodák, herec Petr Jeništa. „Pokud to vyjde, rádi bychom za rok pomohli zase dalšímu dítěti,“ dodal Štěpánek.