„Odmítám, aby se nemocnice a její budoucnost staly obětí politické pomsty jednoho politického uskupení. Rozhodl jsem se ke dni 26. března 2013 rezignovat na funkci člena představenstva Krajské nemocnice Liberec, a.s., ke dni 29. března na funkci ekonomického ředitele společnosti a z Krajské nemocnice Liberec odejít," píše ve svém prohlášení Jiří Kittner. Věří, že jeho rozhodnutí povede k uklidnění situace ve společnosti.
Spolu s ním rezignovali i další dva členové představenstva, lékař Vladimír Šámala a hlavní sestra nemocnice Hana Bláhová.
Majoritní vlastník nemocnice, Liberecký kraj, se už několik týdnů snaží vyměnit některé členy představenstva. Stále se to ale nedaří, protože s návrhy nesouhlasí menšinový vlastník, město Liberec.
Kittner podle svých slov nechce opakování situace z roku 2011, kdy byl nucen opustit nemocnici tehdejší ředitel MUDr. Nečesaný a jeho tým, kterým se za dobu působení podařilo nemocnici stabilizovat a dostat mezi špičková zařízení v zemi.
„Volby v roce 2010 a následné politické dohody Změny pro Liberec a ČSSD umožnily výměnu managementu MUDr. Nečesaného následovanou výraznou destabilizací nemocnice a rychlým zhoršením její ekonomické situace. Nepřeji si, aby se situace opakovala jen proto, že si někteří jednotlivci do nemocnice přišli vyřizovat politické účty," píše v prohlášení Kittner. 

Kittner tak naráží především na snahu Změny pro Liberecký kraj, jejíž členové žádali jeho odvolání z představenstva nemocnice.

„Neslavné výsledky hospodaření pana Kittnera v roli libereckého primátora, který měl na starosti i ekonomiku města, hovoří za vše. Pro mě osobně zárukou dobrého hospodaření krajské nemocnice nebyl, a proto jsem navrhoval jeho odvolání. To, že nakonec odstoupil, situaci zjednodušilo," okomentoval včera Kittnerovu rezignaci Jan Korytář, předseda Změny pro Liberecký kraj.

Konec politikaření?

Krajská nemocnice má od 1. března obměněnou dozorčí radu. Cílem dalších změn iniciovaných krajem je údajně snaha omezit vliv politiků na chod nemocnice a zařízení stabilizovat.

Podle předsedy dozorčí rady nemocnice Josefa Šedlbauera (Změna pro Liberecký kraj) je proto nejprve třeba obměnit představenstvo.
„Jeho úkolem pak bude vypsat výběrové řízení na management nemocnice," řekl Šedlbauer. V dalším kroku bude znovu obměněno představenstvo, v němž by měli zasednout i lidé z nově vybraného vedení. Proti narychlo připraveným změnám v představenstvu se postavil Liberec, chce je nejprve projednat na čtvrtečním zastupitelstvu.

Změny asi už dnes

Změny v představenstvu ale zřejmě nastanou už ve středu při jednání dozorčí rady nemocnice. Kromě Kittnera se rozhodli skončit v představenstvu další dva členové. Podle informací ČTK jde o lékaře Vladimíra Šámala a hlavní sestru nemocnice Hanu Bláhovou. „Jejich rezignaci nemám ještě v ruce, jen předběžnou informaci," řekl Šedlbauer. Dozorčí rada tak podle něj nebude nikoho odvolávat, ale jen doplňovat představenstvo. Mělo by se jednat o lidi spojené s bývalým ředitelem Nečesaným.
Liberecká Krajská nemocnice je s 1 000 lůžky největším zdravotnickým zařízením v kraji. Je zisková, za loňský rok čeká podle předběžných výsledků zhruba pětimilionový zisk.

Prohlášení Jiřího Kittnera k rezignaci:

Vývoj kolem Krajské nemocnice Liberec a.s. v posledních dnech ukazuje, že hlavním a jediným důvodem navrhovaných personálních změn je snaha za každou cenu odvolat mou osobu z představenstva společnosti. Protože odmítám, aby se nemocnice a její budoucnost staly obětí politické pomsty jednoho politického uskupení, rozhodl jsem se ke dni 26. března 2013 rezignovat na funkci člena představenstva Krajské nemocnice Liberec a.s., ke dni 29. března na funkci ekonomického ředitele společnosti a z Krajské nemocnice Liberec odejít. O svém rozhodnutí jsem již informoval jak generálního ředitele společnosti a předsedu představenstva, tak zástupce obou vlastníků – hejtmana Martina Půtu a primátorku Martinu Rosenbergovou. Věřím, že mé rozhodnutí povede k uklidnění situace ve společnosti.
Krajskou nemocnici Liberec a.s. jsem aktivně podporoval ještě z pozice primátora města od doby, kdy se Statutární město Liberec stalo jejím menšinovým vlastníkem nejen proto, že jsem se na projektu vstupu statutárního města Liberec do KNL a.s. podílel. Po celou dobu svého působení v KNL jsem se snažil o to, aby se řízení nemocnice odehrávalo mimo politické kolbiště a management a zaměstnanci se mohli věnovat své práci. Toto úsilí neslo své ovoce a KNL se pod vedením managementu v čele s MUDr. Nečesaným dostala na špičku mezi srovnatelnými nemocnicemi nejen svými ekonomickými výsledky, ale i úrovní poskytované péče. Volby v roce 2010 a následné politické dohody Změny pro Liberec a ČSSD umožnily výměnu managementu MUDr. Nečesaného následovanou výraznou destabilizací nemocnice a rychlým zhoršením její ekonomické situace. Stabilizace a zlepšení stavu se podařilo dosáhnout až jmenováním současného představenstva, jak uznávají nejen zástupci zaměstnanců v dozorčí radě, ale také například hejtman Martin Půta, nebo náměstkyně pro zdravotnictví Zuzana Kocumová.
Nepřeji si, aby se situace z roku 2011 nyní opakovala jen proto, že si někteří jednotlivci do nemocnice přišli vyřizovat politické účty, a to bez ohledu na to, kdo bude jejich další obětí, nebo jak mnoho to ublíží samotné nemocnici. Ostatně jsou to titíž lidé, kteří před dvěma lety svými politickými dohodami umožnili odchod MUDr. Nečesaného a jeho týmu z nemocnice, když se z pozice města nezajímali o to, co se ve společnosti děje, a nepracovali v jejím zájmu, ale jen s ohledem na vlastní potřeby a nemocnici „vyobchodovali" za vznik jimi vedené koalice v Liberci.
Velmi mne mrzí, že namísto lidské a politické odvahy postavit se své pomstě čelem, a nazvat záměr pravým jménem – totiž že jde o odvolání osoby Jiřího Kittnera, tedy o politickou čistku, došlo k vymýšlení nesmyslných konstrukcí, které by paralyzovaly fungování liberecké nemocnice v období, které patří mezi její nejtěžší, s ohledem na novou úhradovou vyhlášku a změny, kterými zdravotnictví prochází. Nechci spolupracovat s těmi, kdo jsou schopni a ochotni obětovat celou nemocnici jen proto, aby se konečně dočkali a vyřídili si své politické a osobní účty. A nechci být ani důvodem, který vnese do Krajské nemocnice Liberec zmatek, s kterým tito politici přichází a který za jejich prací opakovaně zůstává. Nechci ani, aby se zaměstnanci společnosti stávali obětí politického nátlaku s cílem získat pro mé odvolání podporu.
Přeji nemocnici, aby prošla tímto nelehkým obdobím pokud možno bez výrazných ztrát a problémů, aby se podařilo stabilizovat její situaci po těchto atacích nejen navenek, ale především aby se situace uklidnila uvnitř, aby zaměstnanci společnosti na všech úrovních nepodlehli politice a politickým hrátkám, ale aby se i nadále mohli v klidu soustředit na špičkovou práci, kterou pro své pacienty dělají. Děkuji všem svým spolupracovníkům za spolupráci a za společně prožitý kus mé pracovní kariéry, na který budu vždy rád vzpomínat. Rád bych také poděkoval hejtmanovi Martinovi Půtovi za velmi korektní jednání po celou dobu řešení současné situace.

Ing. Jiří Kittner