„Oslavy Ještědu přinesou tradičně bohatý program, ze kterého si mohou vybrat všechny věkové kategorie," říká vedoucí odboru cestovního ruchu a památkové péče Libereckého kraje René Brož. „Pro zájemce budou jako vždy zpřístupněny prostory vysílače Českých radiokomunikací a hotelu a restaurace Ještěd, včetně zrekonstruovaného salonku. Vzhledem k velikému zájmu bude ale prohlídka možná jen na časové vstupenky, které se budou vydávat u vstupu pod ochozem hotelu," upozorňuje Brož.

Spolek Ještěd 73, který se věnuje obnově Ještědu, pak představí návštěvníkům zajímavé technické projekty architekta Otakara Binara, který je autorem původních interiérů horského hotelu. Díky sponzorům a dárcům se daří na Ještěd postupně vracet repliky původního nábytku. Originály totiž povětšinou zmizely neznámo kde. Přispět na pořízení replik bude možno v sobotu přímo na místě.

Sudy, auta, andělé

Neodmyslitelnou tradicí oslav Ještědu jsou závody ve vynášení pivní sudů od spodní stanice lanovky až na vrchol. Hromadný start je v 10 hodin.
„Také proběhne pokus o překonání rekordu v počtu výstupů na Ještěd během 24 hodin," upozorňuje z krajského odboru cestovního ruchu Anna Masáková. „Dosavadní rekord drží Radim Třešňák, který během 24 hodin vystoupal na Ještěd osmnáctkrát, uvidíme, zda toto číslo překoná." Extrémní závod začíná už dnes v 16 hodin od spodní stanice lanovky.

Chybět nebude ani oblíbená jízda automobilových veteránů, kteří by na Ještěd měli přijet kolem 12.30 hodin. Nepůjde přitom jenom o jízdu, majitelé vozů jsou připraveni podat každému zájemci odborný výklad o svém plechovém miláčkovi. „Další pokus o rekord se pak bude týkat andělů a čertů, respektive jejich počtu na vrcholu Ještědu. Jde o soutěž pro děti, které mohou přijít v maskách anděla či čerta nebo si ji vyrobit přímo na místě," říká Masáková.

Novinkou letošních oslav pak bude možnost prohlídky skokanských můstků. Připravena je prohlídková trasa, na kterou je vstupné 30 Kč. Další možnost prohlídky pak nabízí Horská služba, která zpřístupní lidem svoji stanici u lanovky i záchranné vybavení a techniku. Zájemci si také budou moci vyzkoušet přejezd po přelanění mezi stromy. Zpřístupněna bude i strojovna kabinové lanovky v horní stanici.