Informovala o tom předsedkyně spolku Ještěd 73 Milena Lánská. Při každém výstupu musel Linka zdolat převýšení zhruba 400 metrů, jeho průměrná rychlost byla 2,7 kilometru v hodině.

Rekord překonal Linka minulý týden. Na první výstup se vydal 26. listopadu v 0:12 a poslední výstup dokončil v 0:03 následujícího dne. Během té doby si jednou nad ránem na pár hodin zdříml v hotelu Ještěd, jelikož stav tratě nebyl vzhledem k silnému větru a mrazu příliš příznivý. "Pokořil šest let starý rekord, který se 16 výstupy držel Pavel Schröter," uvedla Lánská. Nový rekordman má podle ní dobrou příležitost k tréninku. "Jako číšník v restauraci na Ještědu za směnu nachodí až 23 kilometrů," upozornila.

Dlouhá desetiletí držel rekord známý liberecký horolezec Rudolf Kauschka, který v roce 1922 zdolal se svými druhy vrchol Ještědu dvanáctkrát. Od roku 2000, kdy Jizersko-ještědský horský spolek obnovil Soutěž stovkařů a začal evidovat nové rekordy, se jedná o již několikáté překonání Kauschkova rekordu. Slavného horolezce jako první pokořil v roce 2004 František Párys, který nahoru vyšel třináctkrát. Ještě o dva výstupy více zvládli o dva roky později bratři Mikuláškové.

Ještěd je pro příznivce rekordních výstupů oblíbeným místem. Zřejmě nepřekonatelný je rekord v absolutním počtu výstupů, který s 5000 výšlapy na vrchol drží Frieda Mandeliková. Dosáhla ho za první republiky. Novodobým rekordmanem soutěže se stal Jiří Mánek, který před dvěma lety dokončil svůj 2000. výstup na horu. Každoročně se také koná soutěž ve vynášení prázdného sudu piva. Nejrychleji ze všech se nahoru dostala s 15litrovým sudem Zuzana Kocumová, která letos dosáhla času 29:02 minuty. Mezi muži, kteří nosí 50litrové sudy, drží rekord z minulého roku Zdeněk Pácha. Potřeboval k tomu 37 minut.