Ukázka práce lyžařských školek, závod pro veřejnost nebo třeba ohňová show. Tím vším dnes láká lyžařský areál Ještěd své návštěvníky. Startuje tu akce S rodinou na Ještěd. A potrvá až do 22.00 hodiny večerní. „Doufáme, že se tu návštěvníkům bude líbit, očekáváme minimálně na pět stovek lidí," říká ředitel areálu Jan Svatoš.

Od 14 hodin začne na cvičišti u Skalky program pro děti, který potrvá do 18.00 hodin, na něj pak naváže veřejný závod na lyžích a v 19.15 sjezd s pochodněmi.

„Zdarma je i večerní lyžování. Začíná už v 17.00 hodin, aby se návštěvníci mohli naladit na další program," láká Svatoš. O víkendu budou v provozu sjezdovky F10, Pod lany, Slalomák a Liberecká. Jezdit by se mělo také na Skalce. V provozu je také Bucharka pro děti.

Jizerské hory

V Jizerských horách jsou až na výjimky v provozu všechny areály. Na Severáku jezdí téměř všechny vleky z 11 s výjimkou Louček, na Tanvaldském Špičáku je uzavřena jen sjezdovka Kostelní, závislá na přírodním sněhu. Špičák I a Špičák II ale jezdí bez problému. Včerejší krásné počasí a dostatek sněhu připravily ideální podmínky pro lyžaře. Sníh není mokrý a na lanovkách se skoro vůbec nečeká. Pozornost a ohleduplnost je ale na místě. Právě včera na Špičáku zasahoval vrtulník horské služby (v letošní sezóně už potřetí). Skipasy zdražily oproti loňskému roku o 50 korun. Za celodenní jízdenku tak zaplatíte 540 korun. Lyžuje se i v noci, od 17 do 20 hodin. Velmi dobré podmínky jsou i v areálu Černá Říčka v Desné nebo v Rejdicích.

V provozu je také skibus, který vás z Jablonce nad Nisou zaveze do Bedřichova přes Severák a Špičák až na Souš.

Krkonoše

V krkonošské Rokytnici nad Jizerou mohou lyžaři využít přes 18 kilometrů sjezdových tratí. V provozu už je také Studenov a na Lysé hoře se dá lyžovat nejen na modré, ale už i na červené sjezdovce. „Všechny naše nejlepší sjezdovky jsou v provozu," uvedl ředitel Spartaku Rokytnice Jiří Krtička. Harrachov má oficiálně otevřenou jen červenou sjezdovku u skokanských můstků a modrou v Rýžovišti, lyžaři však v Rýžovišti jezdí i po červené a černé. „Nedoporučujeme tam jezdit, ale sjezdovky uzavřené nejsou," uvedl náčelník harrachovské lanovky Milan Goč. Obě tratě podle něj upravili s ohledem na předchozí zájem lyžařů. „Je to na přírodním sněhu a v jiných střediscích, kde mají umělé zasněžování, se na tom běžně lyžuje," řekl. Podle něj na úpravě obou sjezdovek stále pracují.

Velmi dobré podmínky jsou i v Pasekách nad Jizerou, k dispozici mají sjezdaři přes osm kilometrů tratí. „Podmínky jsou velmi dobré, sněhu je dostatek," uvedl za středisko Martin Říha. Na dobré podmínky lákají i další krkonošská střediska, třeba Benecko nebo Vítkovice.

ŠPINDLERŮV MLÝN. I tady je o víkendu postaráno o bohatý program. Zájemci mohou vyzkoušet Fresh Track nebo se pobavit na Festivalu Ledosochání, hudby a zábavy. Nebudou chybět závody pro veřejnost, program pro děti nebo koupání otužilců v Labi.

Více než dvaadvacet kilometrů sjezdovek, přes půl metru sněhu a minimální fronty nabídne během víkendu Špindlerův Mlýn. „Počasí nám zatím přeje, od neděle připadlo přes třicet centimetrů nového sněhu a k tomu stále zasněžujeme, jakmile je to jen trochu možné. Lyžařům jsou v současnosti k dispozici všechny sjezdovky na Medvědíně, na Horních Mísečkách, na Labské a na Stohu. Dále modrá i červená sjezdovka ve Svatém Petru, malý hank na černé a obě Hromovky včetně večerního lyžování," uvedl ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn Čeněk Jílek.

Díky propadu české koruny je podle provozovatelů nyní lyžování v Krkonoších levnější než v zahraničí. Skibusy a parkoviště jsou navíc zcela zdarma.

Pro běžkaře

Na Jizerské magistrále je nově upravena okružní trasa z Jizerky přes Promenádní, Knajpu, Čihalda přes Krásnou Máří a Kasárenskou zpět k Panskému domu. Navíc bude upraven lyžařský stadion a sáňkařský svah v Bedřichově.

Aktuální informace získáte na stránkách Jizerské magistrály. V Krkonoších jsou až na výjimky upravené všechny běžecké trasy. Podle náčelníka Horské služby Krkonoše Adolfa Klepše jde zhruba o 80 procent tras. „Výjimka je třeba trasa z Luční k hranici, kde je vysoká kleč a málo sněhu," upozornil. V sobotu má slunečné počasí vystřídat opět sněžení. Pokud se k němu nepřidá silný vítr, budou podmínky pro lyžování dobré.

V Krkonoších panuje 2. stupeň lavinového nebezpečí, ale pokud lyžaři neopustí značené trasy, nemají se čeho obávat," uklidňuje Klepš.