„Výsledky testů z laboratoře jsme porovnali s požadavky současných potravinářských předpisů i s nároky kladenými na špekáčky v již zrušených československých státních normách. Liteře nynější legislativy vyhovělo všech 15 testovaných výrobků. Státní normu na špekáčky z roku 1977 by však splnilo pouze deset z nich a normu z roku 1961 žádný," uvádí časopis dTest.
Problém je v tom, že všichni chtějí vydělat a zákazníci i obchodníci koukají na cenu, kvalita tedy zákonitě klesá. Moje špekáčky s 53 % masa vyjdou na krámě asi na stovku za kilogram. Karel Klouček, řezník, Raspenava
Názor řezníka
Podle vyhlášených řezníků z Liberecka bohužel cena vítězí nad kvalitou. „Obchodní řetězce berou jen to nejlevnější, což požadují zákazníci. Já do velkých obchodů vůbec nedodávám. Na kvalitní špekáčky narazíte spíš v menších krámcích," řekl Deníku raspenavský řezník Karel Klouček.
Vítěz a poražený
Potravinářská vyhláška stanovuje, že špekáčky musejí obsahovat nejméně 40 % masa. A maximálně mohou obsahovat 45 % tuku.
„Tento požadavek splnily všechny testované výrobky. Nejvíc masa, přes 76 %, bylo ve špekáčcích Steinhauser z Tišnova a Clever z Kostelce. Nejméně masa (lehce pod 50 %) pak obsahovaly špekáčky ZŘUD z Písku a Krahulík z Telče," řekla Vanda Jarošová z dTest.
Chemické analýzy nezjistily přítomnost drůbežího masa ani v jednom z testovaných špekáčků. Ty tradiční totiž musejí obsahovat pouze maso hovězí a vepřové. Žádný také neobsahoval sóju. „Ta sice není zakázaná, ale je to náhražka, o kterou ve špekáčcích nestojíme," uzavřela Jarošová s tím, že po ohřátí v páře nejvíc hodnotitelům chutnal ten nejmasitější špekáček.