Již v průběhu příštího měsíce zde totiž pravděpodobně začnou stavební práce, které z Javorníku během necelých dvou let vytvoří zbrusu nový všesportovní areál. Rekreační středisko, které nabídne jak letní, tak zimní sportovní vyžití, by první návštěvníky mělo přilákat v roce 2011.

Největším lákadlem pro turisty by měla být přes kilometr dlouhá bobová dráha. Ta by také měla být první atrakcí, která na Javorníku začne fungovat. „Bobovou dráhu bychom rádi otevřeli již v polovině příštího roku,“ uvedl Milan Saibert, ředitel společnosti Vane International, která za projektem stojí.

V zimě 2010 by pak mohla začít přepravovat turisty a sportovce čtyřsedačková lanovka, které bude na téměř 700 metrů vysoký Javorník schopna bez problémů přepravit také vozíčkáře. V letní sezóně bude areál ve znamení cyklistů a bikrosařů, kteří zde naleznou hned několik tratí, v zimě pak Javorník ovládnou lyžaři a snowboardisté.

V rámci projektu se na Javorník po pětatřiceti letech vrátí slavný penzion Obří sud, který na kopci stál od roku 1899, než v roce 1974 vyhořel. „Nechceme do detailu kopírovat jeho historickou podobu. Pochopitelně bude v podobném tvaru, jen o něco modernější,“ vysvětlil již před časem Milan Saibert.

Penzion by měl nabídnout kolem třiceti ubytovacích míst. Jeho součástí bude pochopitelně stylová restaurace. Firma Vane International měla zahájit výstavbu již vloni na podzim, nakonec se však protáhla složitá administrativní příprava.

Uživí se areál?

Názory lidí na nákladný projekt, který dramaticky změní krajinný ráz u Jeřmanic a Dlouhého mostu, se pochopitelně různí. Někteří areál přivítají jako další možnost sportovního vyžití. Jiní však pochybují, že se projekt v konkurenci Ještědu uživí. „Myslím si, že Ještěd tenhle konkurenční boj vyhraje. Je dostupnější a co se týče třeba sjezdovek, bude určitě kvalitnější,“ řekl Deníku rekreační sportovec Pavel Kadlec z Liberce.

Saibert však oponuje. „Víme, že existuje spousta konkurenčních projektů, které mají určitě také svůj smysl, ale věříme, že ten náš má opravdu šanci. Našimi hlavními trumfy jsou celoroční provoz, zaměření na rodiny s dětmi a lepší cenová dostupnost oproti jiným areálům,“ vyjmenoval výhody budoucího všesportovního areálu.

Kritické hlasy, že ski areál se v této lokalitě nemá šanci uživit, Saibert odmítá. „Je to omyl lidí, kteří se touto problematikou detailně nezabývají. Máme samozřejmě k dispozici průzkumy, které veškeré obavy vyvracejí. V opačném případě bychom do toho samozřejmě nešli,“ dodal.

Z čistě pozitivním očekáváním vyhlíží start projektu také obec Jeřmanice. „Projekt by byl přínosný nejen pro naši obec, ale přispěl by k rozvoji celé oblasti, protože něco takového tady chybí. Areál přinese spoustu pracovních míst a přiláká turisty,“ netajil se už při prvních diskusích ohledně možného ski areálu na Javorníku starosta Jeřmanic Karel Černý.