„Jedete a namísto, abyste dávali pozor na ostatní vozidla nebo chodce, vyhýbáte se díře na silnici. A to je nebezpečné," upozornil Budský. Liberecká radnice si je stavu některých komunikací vědoma a na nejbližší období plánuje jejich opravy. Ne všechna místa se však rekonstrukcí dočkají.

Kritická Ještědská

V plánu je oprava jednoho z nejpalčivějších míst v Liberci, ulice Ještědská, kde také došlo před nedávnem k tragické nehodě. Jak upozornil Budský, stav zdejší silnice je opravdu tristní. „Aktuálně se dokončuje projektová dokumentace v úseku od Horizontu k Vápence a zvažuje se zde několik variant," reagoval na tato slova David Novotný, vedoucí odboru správy veřejného majetku. I podle něj je stav vozovky opravdu vážný. „Kvůli nerovnému panelovému povrchu zde auta kloužou. Je to nehodový úsek a pan náměstek Kysela to vnímá jako prioritu," konstatoval. V rámci oprav se podle něj řeší nejen renovace povrchu vozovky v úseku od Horizontu k Vápence, ale mimo jiné také přemístění problematické tramvajové zastávky u veteriny. Náročná rekonstrukce by měla začít příští rok.

Chystá se i Krejčího

V plánu je také oprava silnice na ulici Krejčího, která se sice může pochlubit novými chodníky, nicméně jízda po ní není příjemným zážitkem. „Silnice měla být opravena v rámci stavby tramvajové tratě. Vzhledem k tomu, že se koleje tímto směrem nepovedou, muselo město rekonstrukci naplánovat na jindy," vysvětlil Novotný s tím, že v tomto úseku řeší město neblahé rozhodnutí z dob minulého vedení, kdy byla vozovka pokryta mikrokobercem, jenž opravy komplikuje. Podle slov Novotného přijde ulice Krejčího na řadu hned poté, co bude následující rok dokončena druhá etapa rekonstrukce na sídlišti Broumovská.

Liberec I na další problematická místa přijde řada až za delší dobu. Špatný stav silnic i opravdu nedostačující prostory k parkování už roky trápí obyvatele ruprechtického sídliště v ulici Třešňová. „Znám to tady dobře a je to opravdu problém. Řidiči si tady sami vyjezdili místa na parkování, která jsou ale v hrozném stavu," poukázal Budský na rozježděný trávník a hluboké louže. Jízda přilehlými ulicemi je podle něj taky komplikovaná. Auta parkují na chodnících, průjezd mezi nimi je obtížný.

„Situaci na sídlišti znám a je to opravdu palčivé téma," přiznal náměstek primátora pro technickou správu města Tomáš Kysela.Kdy se však dočkají zdejší obyvatelé důstojnějších podmínek pro parkování, není jisté. „Záleží na rozpočtu v příštím roce," vyjádřil se Kysela s tím, že městu zdejší stav rozhodně není lhostejný.

Na řadě míst v Liberci by se však situace měla v dalších dvou letech podle vedoucího odboru i náměstka změnit. Připravují se dotační akce na zvýšení bezpečnosti chodců, v jejichž rámci se plánuje výstavba chodníků na Uralské a Horské ulici, vybudování řady přechodů, mimo jiné u dopravního hřiště nebo v průmyslové zóně v Hanychově. Řešit by se měla i komplikovaná situace na křižovatce Vítězné a Husovy ulice.

V květnu pak začne rekonstrukce ulice Milady Horákové od Teplárny po Stavokombinát, kde přibude cyklostezka, přechod se signalizací, budou opraveny chodníky.