Budoucnost map

„Šéf mapového týmu Google z Curychu Jaroslav Bengl pohovořil na téma „Budoucnost map". Shrnul nejen, kam se Google posunul v uplynulém období, ale i nové oblasti využití map, které jsme si původně asi ani nepředstavovali… Vedle toho byly ukázány nové mapy Google a také MapMaker, který je nyní dostupný i pro Českou republiku," řekla Irena Košková za organizátory GIS Liberec.

Přednáška se uskutečnila včera v prostorách Krajské vědecké knihovny v Liberci. Pokud jste nestihli na přednášku dorazit, organizátoři akce pro vás mají dobrou zprávu. Na oficiálním webu www.dnygis.cz lze přehrát přednášku, kterou měl v Liberci Jaroslav Bengl v roce 2009.

Dny GIS v Krajské a vědecké knihovně v Liberci se letos konají již po čtrnácté. „Akce je zaměřena na popularizaci geografických informačních systémů, tedy moderní technologií pro vytváření a správu geografických dat, na základě nichž se tvoří nejen mapy tištěné či elektronické, ale i specifické analýzy různých oblastí života," vysvětlila za organizátory akce Irena Košková, správkyně GIS a mapových serverů životního prostředí Krajského úřadu Libereckého kraje.

Drony budou létat před knihovnou

„V poslední době se setkáváme v běžném denním životě s bezpilotními leteckými prostředky (drony), které už dávno neslouží pouze pro vojenské účely, ale teprve v komerční sféře se ukazují možnosti využití kdekoliv kolem nás. Využívají se pro podrobné mapování prostoru kolem nás, včetně nových možností, které dosud nebyly možné, až po záchranu lidských životů při krizových událostech..," říká Košková a zároveň zve na dnešní ukázku leteckého umění dronů, která bude probíhat dnes od 10 do 17 hodin před knihovnou. Demonstraci jejich využití předvede jeden z průkopníků komerčního využití dronů, česká firma UPVISION.

Dny GIS Liberec probíhají až do 21. listopadu a vstup na přednášky a další doprovodné akce je pro všechny zdarma. Na organizaci se podílí Technická univerzita, Hasičský záchranný sbor LK, Liberecký kraj, Magistrát města Liberec, Gymnázium F.X.Šaldy, Dětská televize a Střední odborná škola Liberec.