VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak vybrat správné víno k vánočnímu hodování?

Liberecký kraj - Ať už o Vánocích servírujete tradiční jídla spojená s těmito svátky, nebo vaříte podle své chuti, mají pro vás vinaři z Vinařství Chateau Lednice několik tipů, jak vína kombinovat.

24.12.2014
SDÍLEJ:

Dům vína Chateu Lednice v Jablonci - someliér Petr Krejčík a spolumajitelka Marcela Žďárská.Foto: Archiv Domu vína

„Jako slavnostní aperitiv, který předchází například štědrovečerní večeři, je vhodné šumivé víno nebo slámové víno. Smažený řízek z kapra s bramborovým salátem nejlépe doplní bílé víno, plné, suché až polosuché v kvalitě pozdního sběru jako je například Rulandské šedé, Sylvánské zelené nebo Chardonnay," vysvětluje sommeliér Petr Krejčík z Vinařství Chateau Lednice.

K rybě je vhodné bílé kořenitější víno

Kdo se chystá letos servírovat pstruha nebo kapra na přírodno měl by podle Krejčíka zvolit bílé víno, spíše kořenitějšího charakteru Rulandské bílé, pozdní sběr suché nebo Veltlínské zelené, pozdní sběr, opět suché, polosuché.

„Ke kuřecímu masu je nevhodnější mírně aromatické bílé víno, třeba Mladé Müller Thurgau. Středomořskou kuchyni doplňuje krásně Rulandské modré klaret, Svatovavřinecké rosé a asijská kuchyně se dobře doplňuje se Sauvignon," radí Krejčík.

Na Boží hod vánoční řada lidí připravuje husu nebo kachnu, ke které se většinou pije červené víno. To se hodí i k vepřovému řízku.

„Vhodné je mladší, plnější, například Modrý Portugal, nebo bílé výraznější, třeba Sylvánské zelené. Chlebíčky a jídlo ze studených obložených mís je nejlepší doplnit bílým, harmonickým vínem se svěží kyselinkou," vysvětluje Krejčík.

Víno se dá pít i k cukroví

Během vánočních svátků se servíruje nejen slané ale i sladké. Podle Petra Krejčíka, sommeliéra z Vinařství Chateau Lednice lze kombinovat s dobrým i kvalitním vínem sladké pečivo jako například závin a světlé cukroví, ke kterému je nejlepší polosladké a sladké Rulandské šedé nebo polosladký Tramín červený.

„K ovocným salátům se hodí Rulandské modré nebo Svatovavřinecké rosé. K oříškům jde nejlépe suché až polosuché Chardonnay a k sorbetům a zmrzlinám jsou nejvhodnější sekty, ať už je to bílý, rosé, brut nebo demi," vysvětluje Krejčík a doplňuje vánoční jídelníček o další tipy na vhodná vína.

Autor: Petr Vodseďálek

24.12.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Jednání s dopravci jsou tvrdá

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.
DOTYK.CZ
9

Lžete a zase lžete, pronesla Valachová a pak se rozplakala

Automaty mi zničily život, říká gambler

Liberecký kraj /HLASUJTE/ - Zábava u barevného, lákavého automatu se může velmi rychle změnit v závislost. Přicházejí dluhy, deprese, myšlenky na definitivní konec…

Každý má právo na svých pět prstů, říkají dnes ve Vysokém

Vysoké nad Jizerou - /GALERIE/ Peníze na nový aparát, díky němuž mohou operovat velmi těžké vrozené vady prstů, dostala nemocnice od Kapky naděje. První pacient je po operaci.

V Chrudimi operovali hokejistu Jána Lašáka. Cítí se skvěle

Chrudim – Bývalý brankář Bílých Tygrů Ján Lašák podstoupil operaci kolene.

V Libereckém kraji přibylo v prvních měsících nejvíce turistů

Liberecký kraj – První tři měsíce tohoto roku přilákaly do Libereckého kraje rekordní počet návštěvníků. Důvodem byla zejména úspěšná zimní a lyžařská sezóna.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies