„Jako slavnostní aperitiv, který předchází například štědrovečerní večeři, je vhodné šumivé víno nebo slámové víno. Smažený řízek z kapra s bramborovým salátem nejlépe doplní bílé víno, plné, suché až polosuché v kvalitě pozdního sběru jako je například Rulandské šedé, Sylvánské zelené nebo Chardonnay," vysvětluje sommeliér Petr Krejčík z Vinařství Chateau Lednice.

K rybě je vhodné bílé kořenitější víno

Kdo se chystá letos servírovat pstruha nebo kapra na přírodno měl by podle Krejčíka zvolit bílé víno, spíše kořenitějšího charakteru Rulandské bílé, pozdní sběr suché nebo Veltlínské zelené, pozdní sběr, opět suché, polosuché.

„Ke kuřecímu masu je nevhodnější mírně aromatické bílé víno, třeba Mladé Müller Thurgau. Středomořskou kuchyni doplňuje krásně Rulandské modré klaret, Svatovavřinecké rosé a asijská kuchyně se dobře doplňuje se Sauvignon," radí Krejčík.

Na Boží hod vánoční řada lidí připravuje husu nebo kachnu, ke které se většinou pije červené víno. To se hodí i k vepřovému řízku.

„Vhodné je mladší, plnější, například Modrý Portugal, nebo bílé výraznější, třeba Sylvánské zelené. Chlebíčky a jídlo ze studených obložených mís je nejlepší doplnit bílým, harmonickým vínem se svěží kyselinkou," vysvětluje Krejčík.

Víno se dá pít i k cukroví

Během vánočních svátků se servíruje nejen slané ale i sladké. Podle Petra Krejčíka, sommeliéra z Vinařství Chateau Lednice lze kombinovat s dobrým i kvalitním vínem sladké pečivo jako například závin a světlé cukroví, ke kterému je nejlepší polosladké a sladké Rulandské šedé nebo polosladký Tramín červený.

„K ovocným salátům se hodí Rulandské modré nebo Svatovavřinecké rosé. K oříškům jde nejlépe suché až polosuché Chardonnay a k sorbetům a zmrzlinám jsou nejvhodnější sekty, ať už je to bílý, rosé, brut nebo demi," vysvětluje Krejčík a doplňuje vánoční jídelníček o další tipy na vhodná vína.