„Výtvarných soutěží se zúčastňujeme pravidelně, loni nás vítězství minulo, proto jsme si letos řekli, že to dokážeme. A dokázali," řekla bezprostředně po slavnostním vyhlášení cen učitelka Martina Zimmel.

Soutěž pro předškoláčky uspořádalo OC Forum. Po ryze vánočních či podzimních tématech loňských ročníků teď děti malovaly na téma svět kolem nás. „Úkolem dětí bylo navrhnout design odpadkových košů pro naše centrum," uvedla manažerka OC Jana Trojanová. „Všechny soutěžní návrhy tak budou zpracovány na polepy na odpadkové koše, které budou zdobit naše pasáže," vysvětlila.

Jinak fádní umělohmotné odpadkové koše budou tak už brzy zdobit dětské kresby. Ty které vybrali sami zákazníci. Celkem se soutěže zúčastnilo 9 mateřinek z Liberce, pro jednotlivé návrhy hlasovalo 1786 lidí.

„Je dobré, že soutěž vyhlásil soukromý subjekt a zapojil děti do veřejné věci, veřejného prostoru. Soutěž tak plní i výchovný účel," ocenil nápad liberecký primátor Tibor Batthyány, který přišel dětem předat ceny. Hračky, výtvarné pomůcky a knížky v celkové hodnotě 15 tisíc, které školkám věnovaly prodejny OC.

„Téma hodně rozvíjelo jejich fantazii," pochvalovala si další z učitelek vítězné Pastelky Dana Krajczyová.

Na druhém místě skončila MŠ Jeřmanická, odměny za třetí místo si odnesly děti z MŠ Matoušova v Liberci. Na závěr si děti společně zazpívaly s hercem kladenského divadla Michalem Maléřem a koledami přenesly sebe i všechny přihlížející do adventního času.