Doslova o zázraku ve svém mladém životě mluví pětadvacetiletá Eva Kurfiřtová z Železného Brodu. Vystudovala vysokou školu s humanitním zaměřením, ale práci hledala několik měsíců. Marně. Všude slyšela v podstatě to samé: „Je nám líto, ale nemáte žádnou praxi…"

Od příbuzné se dozvěděla o programu úřadu práce, který pomáhá absolventům bez praxe sehnat práci a jejich zaměstnavatelům až na rok uhradí náklady na zaměstnance.

„Po dlouhé době jde o smysluplný projekt. Naše firma stárne, ale nemůžeme si dovolit zaměstnávat mladé lidi bez praxe," řekl ředitel firmy na výrobu vlajek Libea, která zaměstnala dva absolventy. Na výběrové řízení přišlo osm uchazečů o práci.

„Stále se seznamuji s chodem firmy a její kulturou. Hledám nové zákazníky a potenciální obchodní partnery, učím se korespondenci a přepravu. Snažím se poznat i samotnou výrobu vlajek a hledání koncového zákazníka. Později budu určitě i více pracovat v terénu a jezdit za zákazníky," popsala svou pracovní náplň Eva Kurfiřtová, která se v nové práci rozkoukává teprve tři týdny. Pokud se zaměstnavateli osvědčí, po roce ji prodlouží smlouvu.

V Libereckém kraji je téměř 25 tisíc nezaměstnaných lidí. Z toho přes 7 tisíc spadá do skupiny do 30 let.

Nový program úřadu práce pomáhá těm uchazečům, kteří nemají žádné nebo minimální pracovní zkušenosti.

„Největší počet žádostí máme od obchodních společností. Kontaktují nás také příspěvkové organizace, občanská sdružení i živnostníci podnikající na živnostenské listy," řekla Helena Adamcová z libereckého Úřadu práce.

Zaměstnavatelé mají největší zájem o pracovníky v oborech administrativa, obchod, informační technologie, marketing či účetnictví. Hledají také posily v oblasti sociálních a zdravotních služeb, technických a řemeslných oborech a ve stavebnictví. Najdou se i místa pro elektrotechniky, zemědělce nebo třeba kadeřníky.

„Nejvíce znepokojivé je, že ve skupině do třiceti let je téměř třicet procent lidí, kteří mají pouze základní vzdělaní a někdy ani to ne," dodala Adamcová.

Nejvíce hledají zaměstnání absolventi obchodních akademií, gymnázií a oborů zaměřených na podnikání. Podle zaměstnavatelů je naopak problém sehnat kvalitní zaměstnance do strojírenství.

Nezaměstnanost v Libereckém kraji

počet nezaměstnaných v Libereckém kraji k 30. 9. 2013: 24 905

počet osob ve věku do 30 let evidovaných v LK k dnešními dni: 7 164

počet osob ve věku do 30 let s délkou evidence nad 4 měsíce: 3 744

98 zaměstnavatelů předložilo 139 žádostí o příspěvek na Společensky účelná pracovní místa