„Mami, paní učitelka říkala, že ve škole je žloutenka," slyší v těchto dnech asi řada libereckých rodičů. Mezi těmi se tak začíná šířit panika. Na některých veřejných místech dokonce zavedli přísnější hygienická pravidla.

ZBYTEČNÁ PANIKA

„Máme neoficiálně potvrzeno, že se v několika školách objevila žloutenka. Naše obchodní centrum udělalo preventivní opatření, že v každém dávkovači na toaletách bude antibakteriální mýdlo," vyjádřila se Jana Trojanová z OC Fórum.

„Taky jsem se vyděsila. Syn se dnes vrátil ze školky se zvracením a někde jsem slyšela, že je tu zase žloutenka," strachuje se i třicetiletá maminka Barbora.

Podle mluvčí krajské hygieny Zuzany Balášové se však nová epidemie hepatitidy na Liberecku nerozhořela. Doznívá však ta z minulého roku. „Stále přetrvává zvýšený výskyt a objevují se nové případy," vysvětlila s tím, že je zbytečné panikařit, ale ostražitost je na místě.

Krajská hygiena se proto rozhodla rozeslat preventivní varování do škol. „Ano, poslali nám hygienické zásady, které bychom měli dodržovat. Pokyny jsem předal učitelům, aby hlavně malým dětem vysvětlili, že je potřeba dbát na hygienu," objasnil ředitel Základní školy Broumovská Martin Mikuš. Nejmenší školáčci si tak mohou slova učitelů interpretovat po svém. A tak přestože i šestiletá Sofie tvrdila doma, že mají ve škole na Broumovské žloutenku, ředitel její slova rázně popřel: „U nás se zatím nevyskytl jediný případ."

ZAČALA V JABLONCI

Žloutenka typu A začala řádit loni v Jablonci nad Nisou, odkud se přenesla i do Liberce. Nákaza se tehdy nevyhnula ani dětem. „Za tu dobu se nakazilo 141 osob," upřesnila mluvčí. Letos onemocnělo na Liberecku 17 lidí, na Jablonecku dokonce 71. V celém kraji žloutenka postihla 94 obyvatel. Podle mluvčí Balášové je těžké žloutenku podchytit kvůli dlouhé inkubační době.

Žloutenka typu A patří mezi vážná onemocnění, které vyžaduje náročnou a dlouhou léčbu. Je vyvolána virem hepatitidy A, její inkubační doba je 15-50 dní. Virus vniká do těla ústy, častou příčinou jsou tedy kontaminované potraviny nebo nádobí. Virus je odolný, dá se zničit vařením nebo dezinfekcí. Podle mluvčí Balášové je však nejjistějším preventivním opatřením očkování. „Pro lidi pracující v potravinářství může mít žloutenka i ekonomický dopad," sdělila mluvčí. Lidé, kteří se dostanou do kontaktu s nemocí, jsou na 50 dní vyřazení z kolektivu.