Hotové bude severní křídlo, tedy část směrem k třídě 1. máje. „Pokud jde o kongresovou část a parkovací zázemí, které se bude stavět na druhé straně, měly by být hotové do konce roku," uvedl majitel hotelu Lukáš Pytloun. Podle původních plánů měla být první část otevřena už na konci loňského roku. „Čekali jsme, že to bude jednodušší. Počítali jsme, že budeme moci použít kanalizaci, hrubé rozvody vody i elektřiny, ukázalo se ale, že to nejde," vysvětlil Pytloun. Hotel musí dostat kompletně nové inženýrské sítě, provoz bude náročnější než v minulosti, všechny pokoje budou klimatizované a celý hotel bude vybaven špičkovými technologiemi. „Navíc se zpozdily dodávky, dodavatele máme z celého světa," dodal majitel.

Imperial byl postaven v roce 1930 podle návrhu Pavla Zeha. Mimo vnější podoby se však z toho původního mnoho nezachovalo. Zůstalo třeba dřevěné schodiště, pár kovových nohou od stolů nebo čalouněných lavic. To vše chce Pytloun zachovat, stejně jako ukázkové apartmá a další pokoj z 80. let včetně koupelen. „I ty ale projdou rukama restaurátorů a postele dostanou nové kvalitní matrace," ujistil Pytloun. Jinak dostává hotel moderní podobu a třetina pokojů bude designových. „Mezi autory jsou třeba Bořek Šípek nebo David Vávra," dodal.

Hotel je pro hosty uzavřený už pět let, veřejnost mohla do budovy nahlédnout loni v červnu, než opravy začaly naplno. Teď se v budově pilně pracuje. Ze vstupní haly zmizely všechny přístavby a vestavby a ukázal se původní velkorysý prostor o rozloze téměř 500 metrů čtverečních s pět metrů vysokými stropy. „Ten prostor chceme zachovat, bude tu velký bar s recepcí a otevřené schodiště. Restaurace bude v té části, kde byl Zlatý kohout. S otevřenou kuchyní a i u stolů si budou moci zákazníci vařit," popsal záměr majitel.