Neděle dopoledne, ve frontě u lanovky na Sněžku kolabuje starší muž. Turista z ciziny. Lidé volají 155. Záchranka povolává horskou službu. „Vyrazili jsme krátce ve třech z naší stanice v Peci a na místě jsme byli během tří minut. S pomocí defibrilátoru a srdeční masáže se nám podařilo obnovit srdeční rytmus už v první minutě,“ popsal zásah Tomáš Novák z Horské služby Krkonoše. Pak už přišli na řadu záchranáři, kteří muže letecky transportovali do nemocnice.

Horská služba. Ilustrační snímek.
Čtyřikrát letěl vrtulník do hor na pomoc zraněným

DĚTI OPAŘENÉ I ZTRACENÉ

Vrtulník asistoval i u dalšího zásahu horské služby, když se v jednom z harrachovských hotelů opařilo rychlovarnou konvicí na pokoji malé dítě. „Vlastně jsme krom hlášení, že dítě je opařené, neměli jiné informace. Jen to, že k nehodě směřuje i sanitka a vůz s lékařem,“ popsal další ze zásahů Petr Hakl z HS Krkonoše. Dítě mělo opařenou paži, hrudník a nohu. „Použili jsme tedy ihned speciální chladivý gel v polštářcích na zmírnění bolesti,“ popsal. Vzápětí dorazila na místo i sanitka s lékařem. Tím ale akce pro členy HS neskončila. Záchranáři museli připravit a nasvítit heliport u harrachovské stanice HS, odkud bylo dítě přepraveno na popáleninové centrum na pražské Vinohrady.

Policejní vrtulník. Ilustrační snímek.
Z Harrachova opařené batole odvezl policejní vrtulník do Prahy

Také u dalšího zásahu figurovalo dítě, tentokrát šlo ale spíš o humorný příběh s dobrým koncem. „Nedaleko Luční boudy se ztratil osmiletý kluk. Utekl svému dědečkovi, který ho marně hledal v cíli. Naštěstí jsme ho našli na zpáteční cestě směrem ke Špindlerovce. Ani jsme se nedozvěděli, čím ho dědeček tak naštval,“ prozradil úsměvnou historku zástupce náčelníka HS Pavel Jirsa.

POZOR NA KOLOBĚŽKY

Jak on, tak i jeho kolegové se netají, že přibývá úrazů na koloběžkách. „Letos je to opravdu znát,“ potvrdil náčelník HS Jizerské hory a Ještěd René Mašín. Hlavně jde o sjezdy. Ať už z Ještědu, tak i Špindlerovky. Výsledkem bývají zlomené končetiny, výjimečně i smrt. Koloběžkáři nejezdí s helmou a to se jim může stát osudným. Jako například muži, který začátkem prázdnin narazil při sjezdu hlavou do sloupu. Byl mrtev na místě. Úrazy cyklistů jsou pak pro Horskou službu, zejména v Jizerských horách už mnohaletým evergreenem.

STÁLE větší oblibu mají na Greenway Jizera i koloběžky.
Cyklostezka Greenway Jizera možná povede až do Svijan

Pěším turistům hrozí kromě bloudění nejčastěji vymknuté kotníky. „Nepříjemné jsou úrazy, když se člověk při pádu poraní na hlavě,“ popsal Pavel Jirsa. Špatné je to podle něj v nepřístupném terénu, kam se horští záchranáři dostanou jen pěšky s nosítky. Při každé cestě do hor by se proto neměla podcenit dobrá, pevná obuv a oblečení. To se vyplatí při prudkých změnách počasí, ke kterým zvláště v Krkonoších dochází velmi rychle. Podcenit by se nemělo ani nebezpečí dehydratace, zvláště pak u dětí a starších lidí.