Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody vyhlásila fotografickou soutěž počátkem dubna a přihlásit se mohl kdokoliv, kdo zaslal snímek Jizerských hor. Fotografií se do uzávěrky sešlo 212. Z každého kola (celkem osm) budou vybrány dva nejlépe hodnocené snímky, které se pak ve finálovém kole střetnou mezi sebou, a lidé budou moci vybrat absolutního vítěze hlasování veřejnosti.

KALENDÁŘ ZAOSTŘENO NA JIZERKY

Došlé snímky hodnotí i odborná porota, která vybírá 13 nejlepších, ze kterých nechá nadace vydat charitativní kalendář Zaostřeno na Jizerky 2018. Autoři takto oceněných fotografií obdrží hodnotné ceny a všichni soutěžící dostanou jeden výtisk kalendáře jako poděkování za účast. Vyhlášení proběhne v rámci vernisáže výstavy ve čtvrtek 12. října v libereckém centru Babylon. Zde bude zahájen i prodej kalendářů, jehož výtěžek putuje na pomoc Jizerským horám. „Velice mě těší stále se zvyšující zájem lidí o kalendář. Oproti prvnímu ročníku jsme jeho náklad již téměř zdvojnásobnili a i letos zvažujeme vytisknout kalendářů více,“ sdělil Petrovský. Díky výtěžku z jeho prodeje tak mohla nadace pomoci s výsadbou více než 84 tisíc stromků do Jizerských hor, opravou stezek pro turisty, vybudování rybího přechodu nebo obnovou rašeliniště. „Jsem rád, že má fotografická soutěž i tento charitativní rozměr. Principem našeho poslání je pomoc přírodě a peníze, které takto získáme, pomáhají na místech nejpotřebnějších. Vážím si nejen fotografů, ale i lidí, kteří nákupem kalendáře pomáhají Jizerským horám,“ vysvětluje Petrovský.

HISTORIE SOUTĚŽE

Soutěž Zaostřeno na Jizerky byla poprvé vyhlášena v roce 2011 a za její historii poslali fotografové přes 800 snímků a vydáno bylo již 7 tisíc kalendářů. Pravidelně se zapojují autoři nejen z celé České republiky ale také z Polska. Mezi fotografy si soutěž našla své stále místo a o prestižní místo v kalendáři se jich letos utkalo 61. „Myslím si, že se nám podařilo vytvořit pěknou tradiční akci. Vážím si nejen všech fotografů, kteří nám své snímky zasílají, ale i těch, kteří se zapojí do internetového hlasování nebo si pak přijdou prohlédnout výstavu. Mohu slíbit, že ta letošní bude opravdu povedená stejně jako kalendář Zaostřeno na Jizerky 2018,“ uzavírá Petrovský.