Do uzávěrky fotografické soutěže Zaostřeno na Jizerky dorazilo 216 snímků od 59 autorů. V osmi týdenních kolech bude možné dávat hlas fotografiím, které se lidem nejvíce líbí.

Z každého kola budou vybrány dva nejlépe hodnocené snímky, které se pak ve finálovém kole střetnou mezi sebou, a lidé budou moci vybrat absolutního vítěze hlasování veřejnosti. „Fotosoutěž si již našla své místo jak mezi fotografy, tak i širokou veřejností. Cílem je nejen ukázat krásy Jizerek, ale upozornit i na důležitost jejich ochrany," říká Ondřej Petrovský, ředitel Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor, která soutěž pořádá již pátým rokem. Snímky v současné době hodnotí i odborná porota, ve které zasedají například fotografové Břetislav Jansa, Zdeněk Patzelt, Petra Menclová, předseda správní rady nadace František Pelc, vedoucí Správy CHKO Jizerské hory Jiří Hušek, autor řady knih Roman Karpaš a Miloš Šnytr.

Jejich úkolem je vybrat nejlepší fotografie, které se představí veřejnosti na říjnové výstavě v Centru Babylon. Přidá se k nim i jedna, která vzejde z internetového hlasování. Na vernisáži bude zároveň představen kalendář Zaostřeno na Jizerky 2016, do kterého vybere porota 13 nejhezčích snímků z celé soutěže. „Autorům takto oceněných fotografií předáme hodnotné ceny od společnosti Canon. Odměnou jim bude také účast v kalendáři," sdělil Petrovský. V minulém roce jich nadace vydala již 1400 kusů a prakticky všechny výtisky byly rozebrány. Příjem ve výši 193 204 korun putuje zpět do Jizerských hor.
Za historii soutěže poslali fotografové již přes 800 snímků a vytištěno bylo 4100 kalendářů. Výtěžek z jejich prodeje nadace využila na výsadby původních druhů dřevin 
v Jizerských horách.

Fotografie šestého kola budou představeny opět za týden ve čtvrtek.