Na internetových stránkách www.liberecky.denik.cz je každý týden nová sada snímků, které byly přihlášeny do soutěže Zaostřeno na Jizerky.

Z každého kola, kterých bude celkem osm, postoupí do finálového hlasování vždy dva nejlépe hodnocené snímky. Těchto 16 fotografií se pak utká mezi sebou a čtenáři budou moci vybrat absolutního vítěze diváckého hlasování. Samotnou soutěž pořádá Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor již čtvrtým rokem. „Mám ohromnou radost, že o soutěž je opět veliký zájem a svůj hlas odevzdalo již přes 1000 lidí," uvedl Ondřej Petrovský, ředitel nadace.

Vítězná fotografie se přidá k těm, které vybírá odborná porota a objeví se na výstavě, jejíž vernisáž se uskuteční 
v říjnu tohoto roku v Centru Babylon. Zároveň zde bude představen kalendář Zaostřeno na Jizerky 2015, který porota sestaví z nejlepších snímků této soutěže.

Na autory takto oceněných fotografií i vítěze diváckého hlasování čekají pěkné ceny 
v podobě tiskáren od firmy Canon a krásných knih. O kalendář je každým rokem vyšší zájem a výtěžek 
z jeho prodeje putuje na výsadby původních druhů dřevin do Jizerských hor. „Naším cílem bylo nejen ukázat lidem krásy tohoto pohoří, ale zároveň mu nějak i pomoci a díky ochotným lidem se to daří," vysvětluje Petrovský.

Tím však celá soutěž nekončí a návštěvníci si budou moci výstavu v listopadu prohlédnout v prostorách OC Forum Liberec. Poté se bude přesouvat po vybraných obcí Libereckého kraje. S nápadem vydávat kalendář a pořádat tuto soutěž přišel v roce 2011 jeden ze zakladatelů a předseda správní rady nadace František Pelc.

I díky výtěžku z loňských let bylo vysázeno již přes 40 tisíc mladých buků, dubů, jedlí a dalších dřevin, které mají své nezastupitelné místo 
v druhové skladbě jizerskohorských lesů. „Druhově i věkově rozmanitý les je nezbytný pro jeho dlouhodobou stabilitu a i přes vyšší náklady při jeho obnově jsme přesvědčeni, že je to cesta správným směrem," říká Petrovský.