Dobrovolníci ze spolku Zachraňme kino Varšava (ZKV) získali od města dotaci ve výši 400 000 korun na svou další, podle veřejnosti bohulibou činnost.

Pro návrh, který minulý týden odsouhlasila rada města, hlasovalo na čtvrtečním zastupitelstvu 27 ze 37 přítomných zastupitelů, deset se hlasování zdrželo.

Zástupci města ovšem přítomné dobrovolníky asi dvě hodiny napínali. Schválení dotace totiž předcházela poměrně vášnivá diskuze, kdy opoziční občanští demokraté a Starostové přišli s protinávrhy. Výhrady měla i TOP 09. Dokonce hrozilo, že bod bude stažen z programu, což by pro lidi, kteří se rozhodli zachránit vzácný liberecký objekt, znamenalo nemalé finanční komplikace.

„Se záměrem podpořit obnovu kina Varšava souhlasíme, ale máme k tomuto materiálu zásadní připomínku ve smyslu, že bychom těch 400 tisíc korun rádi viděli jako výdajovou položku rozpočtu přímo na opravu a rekonstrukci objektu. Je to administrativně mnohem jednodušší. Pokud totiž jdou ty peníze formou dotace, tak se i spolek ZKV vystavuje riziku, že bude přísně kontrolován, jak ty peníze použil, a že mu bude vyměřen odvod za porušení rozpočtové kázně, pokud se zjistí sebemenší nedostatek," konstatoval opoziční zastupitel Michal Hron (SLK).

Starostové ani ODS ale se svými argumenty neuspěli

Sta tisíce korun Liberec uvolní na dokončení první etapy záchrany kina Varšava. Rekonstrukce foyer, prostor Barrandoffu a sociálního zařízení si vyžádá 2,9 milionu korun, podíl města tak stoupne na 2,2 milionu. Varšava by měla být částečně v provozu od 13. února příštího roku, řekl člen spolku Zachraňme kino Varšava Petr Hubáček. Spolek má kino v pronájmu na sedm let od města.

„Otevřeme kavárnu ve foyer, a dokud nebude opravený sál, tak budeme promítat v Barrandoffu. Je to malý sál, kam se vejde asi 80 lidí," uvedl Hubáček.

Varšava byla uzavřena před šesti lety, krátce po oslavě svých stých narozenin. Radnice tehdy na rekonstrukci odhadovanou na 80 milionů korun neměla peníze, v Liberci navíc vznikla dvě multikina, což znamenalo konec všech jednosálových kin ve městě.

Skupina fanoušků Varšavy usiluje o záchranu kina od roku 2012. Spolek chtěl původně Varšavu opravit s pomocí evropské dotace. Od projektu za 20 milionů korun ale na konci minulého roku ustoupil, protože by peníze na kompletní rekonstrukci nestačily a jen těžko by dával dohromady i peníze na povinnou spoluúčast.

Obnova je proto naplánovaná na etapy. V rámci první se dělaly i nová kanalizace a rozvody elektroinstalace, vody a topení. Jen peníze od města by ale na to nestačily. Spolku se podařilo získat dalších 300.000 Kč od Libereckého kraje a 300.000 Kč z příspěvků členů, dobročinných akcí a sbírky.

Některé práce si spolek dělá sám, víkendové brigády organizuje od listopadu. Zapojit se do nich může kdokoliv. „Přes Vánoce nebudou, pokračovat v nich budeme od ledna. Chodí na ně od tří do 14 lidí," poznamenal Hubáček.

Obnova velkého promítacího sálu se odhaduje asi na pět milionů korun, peníze chce spolek získat z evropské dotace. Ze sálu se zatím odstranily dřevomorka a sedačky, odkryta byla původní podlaha z 20. let minulého století.

V plánech spolku je širší využití budovy ve Frýdlantské ulici než jen jako kino. Varšava, která se nachází jen několik desítek metrů od radnice, by se postupem času měla proměnit v multifunkční kulturní centrum.