Teprve několik týdnů funguje na Frýdlantsku nový jednotný varovný protipovodňový systém. Tvořen je sítí automatických čidel sledujících hladinu potoků a řek, srážkoměry a obecními rozhlasy. Vše je stejné v celém výběžku a navzájem propojené. Teď se celá oblast posouvá v boji s velkou vodou ještě dál. Díky desetimilionové dotaci z operačního programu životní prostředí získá v příštích měsících i podkladovou analýzu toho, co všechno se dá na celém Frýdlantsku pro to, aby voda škodila co nejméně, ještě udělat.

Nejvhodnější řešení pro tu kterou oblast

Analýza bude podrobně zkoumat jednotlivé části Frýdlantska s ohledem na zaznamenané záplavy. „Ve výsledku pak navrhne nejlepší kombinaci opatření, která zlepší ochranu lidí i majetku před velkou vodou. Navrhne na konkrétních místech konkrétní vhodnou úpravu. Tam, kde bude potřeba zvýšit retenci vody v povodí, dojde k potřebným úpravám. Stejně tak u rybníků. Kde pomůže zachycení vody v suchých retenčních nádržích, takzvaných poldrech, doporučíme jejich vznik," popisuje Jan Cihlář z firmy, která podklady pro projekt zpracovávala, společnosti Vodohospodářský rozvoj a výstavba.

Následuje podpora vzniku opatření

Podle starosty Frýdlantu Dana Ramzera je to další potřebný krok. „Skvělé je, že jde o komplexní řešení, navazující. Tím se bude efekt opatření násobit," věří.

Podkladová analýza je jen jednou ze tří částí, kterou se bude projekt zabývat. „V té druhé už bude firma, která bude analýzu vytvářet, pracovat s jednotlivými navrženými opatřeními. Ke každému připraví podklady, které jsou k jeho vzniku nutné. Provede geodetická zaměření, bude pracovat na majetkoprávních projednáních," říká Cihlář.

Poslední část projektu se pak zaměří na pomoc obcím a městům při strategii financování nebo sestavování časového postupu prací.

Frýdlantsko se protipovodňovými opatřeními zabývá s maximální intenzitou od povodní v roce 2010, které přinesly tisíciletou vodu. Od té doby vznikla řada dílčích děl, která před povodní chrání, jako například hrázka ve Vísce. Zároveň jde ale jako jedno z prvních právě i cestou projektů, které řeší celou oblast výběžku najednou.