Vůně čerstvého tvarohu, česneku, koláčů, klobás, sýrů, ochutnávky medu, nakládané zeleniny a do toho v obležení stánky s místními značkami piva. Krajské dožínky ve Frýdlantu byly nejen oslavou úspěšné sklizně, ale také prezentací místních potravin. „Postavení regionálních potravinářských výrobků není na našem trhu jednoduché. Obchody jsou zavalené potravinami takřka z celého světa a tak se často zapomíná na ty, které vznikají doslova za našimi humny. Chceme našim zemědělcům a farmářům pomoci. Proč posílat peníze do zahraničí, když mohou zůstat doma? Naši farmáři tu odvádějí daně, nabízejí pracovní příležitosti a investují do rozvoje. Je správné je podporovat koupí jejich výrobků," vysvětluje krajský radní pro zemědělství Josef Jadrný.

A že mají zdejší farmáři co nabídnout, dokazovala i řada stánků na frýdlantském náměstí. „Je moc chutný a mnohem lepší než tvaroh ze supermarketu," rozplývala se nad stánkem farmy z Jeřmanic jedna ze zákaznic. „Pojďte ochutnat náš květový med a teď ten, co se prodává běžně v obchodě. To je rozdíl, co? Nebe a dudy," láká včelař Vladimír Davídek z Černous, který má už několik ocenění jako Výrobek roku. „Moc téhle soutěži fandím. Je těžké se na trhu prosadit, ale lidé už se pomalu učí, že to, co se vyrobí kousek od nich je lepší než to, co se k nám doveze tisíce kilometrů odjinud. Mě tohle ocenění hodně pomohlo, začal jsem víc prodávat."

DOŽÍNKOVÝ PRŮVOD se vydal nejprve ze zámku Frýdlant dolů do města, kde proběhla bohoslužba jako poděkování za letošní úrodu. Poté pokračoval z kostela na náměstí na hlavní oslavy. Zájem byl veliký, účast se pohybovala kolem 3000 lidí.

Řepka? Zdroj příjmů

Mezi kupujícími i jen tak zevlujícími se prochází krojované dívky s dožínkovými věnci, hraje muzika. „Tradici krajských dožínek jsme ve Frýdlantě založili v roce 2002 a teď se k nám po třinácti letech zase vrací," pochvaloval si starosta Dan Ramzer. „Tohle je zemědělský kraj, bez lidí, kteří obhospodařují zdejší krajinu, by to tady vypadlo úplně jinak, hůř. Dožínky jsou vlastně poděkování za jejich práci. Jsou tu šikovní řezníci, výrobci piva, sýrů, medu, nabídka regionálních potravin na Frýdlantsku je bohatá. Jen mlékárna nám chybí."

To potvrzuje i Jiří Teplý z Oblastní agrární komory. „Stavy krav v kraji neustále klesají, naproti tomu stoupá počet koz a ovcí a také chov koní. To je vidět i na tom, co se tu pěstuje. Poslední dobou stoupl kvůli přibývajícím koním podíl ovsa. Ubývá naopak žita, hlavně na úkor řepky." Právě lány řepky jsou řadě lidí trnem v oku, podle Teplého ale zbytečně. „Řepka je tržní plodina, která se dobře prodává. A zemědělec musí být také obchodník, takže pěstuje to, co pak prodá, to je logické."

Co z Liberecka rovněž mizí, jsou podle Teplého mlékárny. „Na Frýdlantsku není žádná, zavřely se v Liberci, v Příšovicích, v České Lípě. Velká tu není žádná, jen pár malých. Nejbližší větší mlékárna je ve Varnsdorfu, ale tam ta kapacita je také hodně omezená. Takže ten, kdo chová krávy na mléko, tak ho ani nemá kam prodávat."

Mléko? Problém

Velkou ránu zasadilo chovatelům dobytka zrušení kvót na mléko. V Evropě platily 31 let, letos v dubnu ale skončily. Cílem kvót bylo snížit nadprodukci mléka a mléčných výrobků. Teď už nikdo pokuty za překročení kvót platit nemusí. Podnikání v zemědělství to přesto neusnadnilo. Nákupní ceny mléka šly totiž výrazně dolů, farmáři jsou zoufalí.

„Za posledního půl roku spadla cena o 30 %. Spotřebitel to ale v obchodě vůbec nepozná. To je věc, která mě, jako zákazníka, hodně zlobí. Mléko je vstupní surovinou řady výrobků, ale ty stojí pořád stejně. Přitom zemědělec dostával před půl rokem za litr mléka deset korun a teď jen sedm. To je šílený pokles. Bohužel, je řada farem, které přemýšlejí, že skončí, respektive, že přestanou produkovat mléko a přejdou na masný skot, který není tolik pracný. To není dobrý signál. Je dlouhodobě spočítáno, že výkupní cena 8,50 za litr mléka je takzvaně na nule. Co je pod tuto cenu, je pro zemědělce ztrátové. Bohužel, krávě nevysvětlíte, že má přestat na dva měsíce dojit, to není jako u obilí, které se dá skladovat. Ten, kdo chová krávy na mléko, je na tom teď hodně špatně," popisuje neutěšenou situaci Jiří Teplý.

I přes sucho přišla velká nadúroda

I tak ale bylo na krajských dožínkách co slavit. I přes tropická vedra a dlouhodobé sucho se úroda vyvedla nad očekávání.

„Je to hodně zvláštní, ukazuje se i z posledních let, že i když ve zbytku republiky panuje obrovské vedro a sucho, tak na Liberecku na tom nejsme nejhůř. Od května do konce srpna skoro nezapršelo, čekali jsme katastrofu a namísto toho byla úroda nad očekávání dobrá. Jsou farmy, které letos měly rekord ve výnosech, to nás všechny hodně překvapilo," uvedl radní pro zemědělství Josef Jadrný.

Na náměstí ve Frýdlantě to proto v sobotu žilo. Krajské dožínky nebyly jen o předávání cen za regionální výrobky. Návštěvníci si mohli prohlédnout zemědělskou techniku, vyslechnout přednášku o historii kostela sv. Ducha, navštívit Špitálek s výstavou o bylinkách, poslechnout si řadu kapel, nakoupit na tržišti, poznat svého farmáře pěkně zblízka.

„Hospodařit v zemědělství není vůbec jednoduché," říká frýdlantský starosta Dan Ramzer, který svého času řediteloval tamní zemědělské škole. „Jen díky dotacím z Evropské unie a ministerstva zemědělství se tu daří udržet krajinu v podobě, v jaké je teď. Rostlinná výroba se tu hodně utlumila, dost se zatravňovalo, dělá se tu spíš masný dobytek, pastva. Nebýt zemědělců, tak je zdejší krajina hodně zarostlá a nehezká."

Oceněné potraviny

Odborná porota udělila na krajských dožínkách 10 ocenění pro potraviny, které se mohou pyšnit titulem Výrobek roku Libereckého kraje pro rok 2015.

Nejlepším výrobkem s nejvíce body se staly Bio sterilované patizony z farmy Jana Vericha v Českém ráji. Cenu si odnesla i kozí farma Pěnčín za Bio kozí tvaroh tučný neochucený Jonáš. V kategorii nápoje uspěly Kitlův Syrob mátový a tmavý ležák Čerťák z pivovaru Harrachov.

V kategorii sladidla a cukrovinky zvítězil med květový z ekofarmy Sad u ořechového háje Kataríny Štáglové. V kategorii soukromé farmy patří prvenství farmě K.E.K. z Jeřmanic za Jeřmanický tvaroh tučný. Mezi lihovinami ocenila porota višňový destilát Bohemia „12" Višeň firmy Style Bohemia. V kategorii Káva, čaj pak porotcům nejvíce zachutnala káva espresso Amerika Blend z pražírny Karla Pejška z Křižan. Mezi masnými výrobky kralovala šunka od kosti standard z firmy Podkrkonošská uzenina. Pekařské výrobky pak prvním místem zastupuje Mikulův pecen z pekárny Mikula v Turnově.

Porota vybírala z 61 přihlášených výrobků, devět výrobců se přihlásilo do soutěže vůbec poprvé.