„Nová jednotka bude samostatně vyrábět energii ze zemního plynu a nebude tak muset být napojena na parovod z teplárny. Společně s novými horkovody nahradí tři kilometry parovodů a celý provoz bude výrazně efektivnější," sdělil Libereckému deníku mluvčí Teplárny Liberec Lukáš Jankovský.

Stanice vyrůstá v objektu někdejšího výměníku a mazutové kotelny nad oblastním archivem ve Vilové ulici ve Františkově. Spolu s ní teplárna mění několik kilometrů rozvodů tepla v celém Františkově.

Dvojice plynových kotlů začne teplo pro sídliště vyrábět už letos v září. Elektřinu začne dodávat do sítě po nutném zkušebním provozu až příští rok. Teplárna tak přináší do Liberce energetický trend posledních let, kdy se v rámci efektivity vyrábí v plynových motorech elektřina, odpadním produktem této výroby je teplo, které dokáže vytopit třeba celé sídliště.

Navíc se teplo vyrábí přímo v místě spotřeby, čímž odpadá náročná a méně efektivní doprava," zdůraznil Lukáš Jankovský s tím, že podobné „malé teplárničky" jednou vyrostou také v Pavlovicích, Ruprechticích a Vratislavicích zkrátka všude tam, kde je distribuce tepla parovodem z teplárny méně výhodná. Na samotnou teplárnu, pro níž více než polovinu tepla vyrábí spalovna Termizo, tak v budoucnosti bude napojené jenom centrum města.

Stavba nového tepelného zdroje s kogenerační jednotkou vyjde na 88,2 milionu korun, teplárna získala na akci dotaci 27 milionů z programu Operačního programu podnikání a inovace. Návratnost této investice je dlouhodobá a část uspořených prostředků bude použita na snížení ceny tepla po dokončení projektu ve všech třech plánovaných lokalitách.

S cenou tepla a teplé vody stavba nové jednotky okamžitě příliš nezahýbá. Podle Jankovského ale bude lidem do budoucna garantovat, že cena bude stabilní. „Kdybychom nic nedělali, cena bude růst pořád. Zvýšením efektivity dosáhneme toho, že cena nebude stoupat. Pokud se zlevní plyn, můžeme pak zlevnit i my," upřesnil.

Ve Františkově je asi 1 172 domácností napojených na teplárnu, dále pak dvě školy a dům seniorů. Předpokládaný objem dodávek tepla bude asi 56 000 GJ. Ztráty tepla se podle propočtů mají snížit o 27%.

Současně s modernizací dodávek tepla spustila teplárna projekt Zelená pro Františkov (www.zelenaprofrantiskov. cz), kterým chce zkvalitnit životní prostor na tomto libereckém sídlišti. Po hromadném úklidu, do něhož se koncem května zapojilo osmdesát dobrovolníků, bude ještě v létě následovat rekonstrukce zdejšího hřiště.