Aktuálně skončil 7. ročník fotosoutěže Zaostřeno na Jizerky. Představte prosím stručně tento projekt.
Jedná se o fotografickou soutěž pro širokou veřejnost a přihlásit se mohl každý, kdo zaslal nadaci do vyhlášené uzávěrky snímek z Jizerských hor. Fotografie pak hodnotila nejen široká veřejnost na stránkách Libereckého deníku, ale i porota, která vybrala snímky na výstavu a hlavně pak na kalendář Zaostřeno na Jizerky. V říjnu pak proběhne vernisáž zmíněné výstavy, která je následně k vidění ve vybraných obcích nejen Libereckého kraje. Vzniklý kalendář prodáváme a výtěžek putuje na pomoc Jizerským horám. S nápadem přišel již v roce 2011 předseda správní rady nadace František Pelc a od počátku soutěže zaslali fotografové skoro 1 500 snímků.

Znějící tišina
Lidé vybrali nejkrásnější snímek Jizerek

Jste tedy spokojen s letošním ročníkem? Osobně mám pocit, že zájem rok od roku stoupá.
Stejně jako v minulosti jsem i s letošním ročníkem velice spokojen. Přihlásilo se 61 fotografů, kteří zaslali 212 snímků. Jejich úroveň se dle odborné poroty zvyšuje a z mého pohledu mají její členové každý rok čím dál tím těžší práci vybrat mezi soutěžícími ty nejlepší snímky na výstavu i kalendář.

Kalendář Zaostřeno na Jizerky je tedy volně prodejný. Kde ho mohou zájemci sehnat?
Za sedmiletou historii jsme vydali již na 7 tisíc kalendářů a ty byly rozebrány prakticky do posledního. Jejich roční náklad se od počátku skoro zdvojnásobil a je o ně stále značný zájem. Myslím si, že to může být i tím, že fotografie jsou poutavé a zároveň pestré neb se v kalendáři střídají různí autoři. Prodej bude oficiálně zahájen po říjnové vernisáži výstavy, ale již nyní je mezi lidmi i firmami o kalendář zájem a evidujeme tu již první objednávky. Prodávat ho budeme přes náš web www.nadaceivanadejmala.cz, v listopadu a prosinci v OC Forum Liberec, ve vybraných infocentrech v okolí Jizerských hor, v libereckém knihkupectví Fryč a nově i Neoluxor.

Zaostřeno na Jizerky. Ilustrační fotka.
Hlasování o nejkrásnější snímek Jizerek jde do finále

Přibližte čtenáři Nadaci Ivana Dejmala. Čemu se aktuálně věnuje, jaké projekty jsou rozjeté?
Zaměřujeme se na oblast životního prostředí se zvláštním zřetelem na Jizerské hory. Chráníme a obnovujeme přírodní prostředí a motivujeme k tomu i širokou veřejnost. Poskytujeme nezávislou finanční pomoc organizacím i jednotlivcům, jejichž činnost je ve shodě s posláním nadace. Podporujeme projekty na ochranu a obnovu hodnot přírodního a krajinného prostředí. Svou pozornost v současné době zaměřujeme na nápravu vodního režimu v krajině, obnovu stabilních lesních ekosystémů a ochranu cenných přírodních lokalit.

Donedávna se Nadace jmenovala jinak, tuším Nadace pro obnovu a záchranu Jizerských hor. Co vedlo k přejmenování?
Je tomu tak, naše nadace funguje již od roku 1993 a impulzem k jejímu založení byla ekologická katastrofa v Jizerských horách způsobená vysokou imisní zátěží, ale i nevhodným lesním hospodařením. Dříve nebyly na jejich obnovu k dispozici prakticky žádné peníze, jen nadšení zdejších ochranářů a nadace poskytla klíčové finanční prostředky na záchranu a obnovu místních lesů. Postupně, bohudík, docházelo k rozšíření portfolia národních a později i evropských zdrojů využitelných pro revitalizaci místní krajiny. S ohledem na tyto a další skutečnosti správní rada nadace rozhodla o změně názvu a dílčí úpravě našeho cílového poslání. Tím vším neříkáme, že jizerskohorské lesy jsou ve výtečné kondici. Víme, že i v budoucnu jim bude potřebné věnovat zvýšenou míru ochrany.

Jizerské hory. Pomníčky.
Nadace přispěla na Jizerské hory přes milion

A proč název Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody? Z prostého důvodu. Ivan Dejmal patří spolu s Bedřichem Moldanem ke klíčovým porevolučním ministrům životního prostředí, kteří položili základní rámce moderního systému ochrany přírody a životního prostředí u nás. Ivan Dejmal navíc stál u zrodu nadace pro Jizerské hory a zásadním způsobem přispěl k budování jejího základního jmění.

Co považujete za největší úspěch Nadace?
Nadace na počátku splnila svou klíčovou úlohu – pomohla iniciovat a realizovat projekty na záchranu, reprodukci a využití původního genofondu lesních dřevin při obnově ekologicky stabilnějších lesů v pohoří. Do opatření na obnovu poškozených lesů a krajiny Jizerských hor jsme postupně věnovali okolo 19 mil. Kč na stovky malých i větších projektů. Podařilo se získat a kompletně zrekonstruovat objekt na Jizerce, ze kterého je dnes funkční středisko ekologické výchovy. Stáli jsme u vzniku projektů, díky kterým se do Jizerských hor podařilo dostat milióny korun na jejich obnovu z fondů Evropské unie, u dalších zase hradíme jejich spolufinancování a díky tomu se je daří úspěšně realizovat. Nadace si též vybudovala solidní základní jmění a je stabilní a funkční organizací.

Jizerské hory
Jizerské hory jsou díky nadacičistší, bohatší a schůdnější

Můžete přiblížit čtenáři, jak vypadá takový pracovní den v Nadaci?
Práce v nadaci je naštěstí velice pestrá a různorodá. I přesto však hodně času člověk stráví papírováním. Příjemnou vzpruhou pak jsou návštěvy přírody, o kterou pečujeme, kdy člověk s nadšením pozoruje právě realizované, ale i dokončené projekty, které vznikly i díky našemu přispění. Řadu času věnujeme i všem žadatelům, které podporujeme v rámci vyhlášených grantových programů. Důležitá je práce s našimi dárci a nyní nás čeká intenzivní období, které začne vernisáží výstavy a pokračuje prakticky až do konce roku prodejem kalendářů Zaostřeno na Jizerky 2018.