VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Fascinující práce u žhavé pece sklárny Ajeto

Lindava – Obrovský žár z načervenalé žhnoucí hmoty připomínající lávu v jícnu sopky nás provází na každém kroku. Za okny mrzne až praští, ale uvnitř sklárny Ajeto Lindava na Novoborsku je příjemné teplo. Až moc.

29.1.2010
SDÍLEJ:

Sklárna v Lindavě na Českolipsku. Ilustrační foto.Foto: Deník/Petr Šimr

Hlavní pec stojí uprostřed obrovské dílny a má čtyři oddělené části, ve kterých se taví různé druhy skla. Opodál pak jsou menší pece, takzvané trumpy, jakési ohřívací pece. V nich pak skláři dohřívají své ručně vyfoukané a vytvarované výrobky.

Pec je srdcem každé sklárny

Sledovat práci a hlavně um sklářských mistrů je zážitek nepopsatelný. Žhavá skleněná hmota se pod rukama zkušených sklářů mění v křehkou skleněnou krásu všech tvarů a barev.

Na starost si mě vzala parta ze sklářské dílny pod vedením mistra Miroslava Barkovského. Na jeden den jsem se stal sklářem. I když jen foukat do píšťaly se prý učí studenti sklářských škol celé tři měsíce!
Ujal se mě zkušený sklář Martin Douša. Nejdůležitější je první vyfouknutí kuličky korpusu! To totiž záleží na tom, jak silné bude budoucí sklo. Jestli příliš křehké, nebo naopak silné. Nabral z pece hmotu korpus. Na první pohled připomíná tvarem i barvou med. Je i tak stejně vláčný. Píšťalou vyfoukl první bublinu.

Vyfouknout sklo je velké umění

„Musíš neustále točit píšťalou, je jedno na jakou stranu. Pomalu foukej a hlavně pořád toč!“ byly první odborné rady skláře. Čím déle foukám do sklářské píšťaly, tím je odpor větší. „To se už korpus mění v křehké sklo a tvaruje se. Jak chladne je odpor větší a foukání tím namáhavější,“ vysvětluje Douša. Stojíme jen pár kroků od hlavní pece. Žár je téměř nesnesitelný. Pot nám stéká po obličeji i po zádech. Už vím, proč skláři i v zimě chodí jen v triku a šortkách. „Přes zimu to jde, daleko horší je to v létě, kdy je tu k padnutí,“ líčí mistr sklář Barkovský.

Pod jeho rukama zrovna vznikají nové vzory pro letošní rok: golfové trofeje. Tedy skleněné vázy a poháry ve tvaru golfového míčku nebo figurky golfisty.

Mistr má k ruce tři pomocníky

Každý sklářský mistr má k ruce tři další pomocníky – skláře. První nabere a nafoukne korpus. Druhý tvaruje pomocí píšťaly a forem sklo a třetí sklář, takzvaný zadák, je pravou rukou mistra a asistuje mu ve složitých úkonech a finální výrobek poté odnáší do chladící pece.

Vyzkoušel jsem vyfouknout golfový míček. Úkol na první pohled snadný. Ale jen zdánlivě. Píšťalu jsem si opřel do stojanu. Nadechl se. Opakovaným foukáním jsem nakonec dokázal vytvarovat skleněné cosi, připomínající něco mezi pštrosím vejcem a nepovedenou skleněnou ozdobou na vánoční stromek. Pomocí sváčku, jakési formy, mi sklář Martin Douša předvádí, jak správně tvarovat skleněnou kouli na konci píšťaly. Povedlo se. Byl to pro mě zážitek k nezaplacení. Konečně jsme se mohli vzdálit od hlavní pece. Zadák si vzal můj „výtvor“ a odnesl ho do chladící pece. Tam ho položil na pás na skelnou vatu.

Návštěvníci mohou v krčmě i foukat

Podobné zkušenosti si mohou na vlastní kůži i dech zkusit zájemci, kteří navštíví v areálu sklárny v Lindavě historickou Sklářskou krčmu Ajeto. Vedle občerstvení tam totiž na turisty přímo v krčmě čeká menší sklářská pec, kde si zájemci mohou sami vyzkoušet pod odborným dohledem sklářů vyfouknout sklo, a co víc: po několika hodinách si svůj výtvor mohou odnést domů.

Skláři v Lindavě vyrábějí veškeré sklo ručně. Co výrobek, to originál. Z tamní dílny vzešly například skleněné ceny masek Thálie. Obrovské svícny, lustry a dekorační skleněné výrobky jsou zase žádané hlavně v Americe a v Asii.

Zatímco tavící teplota hlavní pece je přes noc přibližně 1400 stupňů Celsia, přes den, kdy skláři s korpusem pracují, se její teplota pohybuje kolem 1260 stupňů Celsia.

Sklo barví jako když obalují řízky

Taviči pracují večer a připravují pec pro ranní směnu sklářů, kterým „šichta“ začíná deset minut před šestou hodinou ranní. Taviči jsou kouzelníci. Mícháním sklářského písku a chemikálií, hlavně pak pomocí oxidu kovů a příměsí rozhodují, jaké bude mít budoucí sklo zabarvení. V lindavské sklárně Ajeto taviči barví sklo i pomocí uranu. Takové sklo má pak zářivě žlutozelenou barvu.

Dalším způsobem barvení žhavého korpusu je, že se hmota obalí v najemno rozdrceném obarveném sklu a následně se zahřeje. Tím vznikne požadovaný barevný odstín budoucího skleněného výrobku. Takových barevných odstínů existuje několik stovek. „Jde o barvení skla na způsob běžného domácího obalování řízků. Korpus se totiž obalí v skleněné barevné drti stejně, jako když v kuchyni obalujete ve strouhance kuřecí řízky,“ popisuje způsob barvení David Sobotka.

Sklárna má všechny živly světa

Ve sklárně se kloubí doslova všechny živly dohromady. K výrobě skla je totiž zapotřebí: země, oheň, voda i vítr. Řekli jsme, že finální výrobek od mistra skláře zadák odnáší na pás do takzvané chladící pece. V ní se postupným snižováním vyrovnává teplota skla s venkovní. Jinak by totiž sklo náhlou změnou teploty prasklo. Průměrné chlazení skleněného výrobku trvá přibližně čtyři hodiny, v případě většího skla to může být dokonce až pět dnů! Hotové sklo pak putuje do takzvané studené části sklárny, což je brusírna. Tam už je o poznání příjemněji.

Brusiči pomocí brusné pasty a kotoučů obrušují hrany budoucích skleněných výrobků. Denně jim projde pod rukama stovky výrobků. Sklárna Ajeto v Lindavě stojí v areálu bývalé textilky. Doslova z trosek se novým majitelům podařilo postavit podnik na výrobu ručně foukaného skla, které má v kraji dlouholetou tradici. Sklárnu tehdy zakládal známý architekt Bořek Šípek, jehož umělecká díla dodnes zdobí interiéry sklárny.

Ajeto vymyslel Bořek Šípek

Ostatně i samotný název sklárny Ajeto vzešel z nápadu Šípka. Svým uměleckým kolekcím dával zjednodušené názvy. Jedním z nich byl i výrobek Ajeto. A tak se vedení sklárny posléze rozhodlo přijmout tento název připomínající i figurky z televizní loutkové pohádky o dvojici kutilů Pat a Mat.

Autor: Jan Vraný

29.1.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Smrtelná dopravní nehoda motorkáře na Jablonecku. Stala se 29. května v Kokoníně¨.
3

V Kokoníně zemřel motorkář, nezvládl předjíždějí osobního auta

Festival Bosch Fresch Food v Liberci.
8

Jak chutná od Zdeňka Pohlreicha? Prý skvěle

Tady strávil mládí Donald Trump

Donald Trump, nový prezident USA, nebyl vždy miliardářem. Neměl v New Yorku mrakodrap a nejezdil těmi nejdražšími vozy. V New Yorku se narodil a mládí strávil v tomto malém cihlovém domě.

Deník nastávající prvorodičky 34. týden

Nelítostný pohled na těhotenství a mateřství. Sledujte s námi týden po týdnu zkušenosti nastávající prvorodičky.    

AKTUALIZOVÁNO

Řidič naboural protijedoucí auto a odhodil jej na cyklisty

Semilsko – Při dopravní nehodě v Mírové pod Kozákovem se v sobotu zranilo sedm lidí, z toho tři těžce. Pro jednoho pacienta přiletěl vrtulník.

GALERIE: Na zahradě vily dřevosochají pro dobrou věc

Desná - Podaří se překonat loňský rekord aukce? Tehdy vybrali přes 200 tisíc korun.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies