„Myslíme si, že nejpravděpodobnějším výsledkem předčasných voleb bude to, že skončíme v opozici a chceme být důsledná opozice," řekl bývalý novinář a komentátor Martin Komárek.

Podle něj je ale také dost možné, že ANO získá 20 až 30 procent a stane se tak silou, která bude formovat vládu. „V tom případě určitě nebudeme spolupracovat s komunisty," dodal Komárek. Problém jinak nebudou mít s žádnou stranou, která přistoupí na základní body programu hnutí. „S TOP 09 nemáme žádné zábrany. Je ovšem pravda, že když pan Kalousek mezi lidmi o našem předsedovi (Babiš) říká, že je to komunista a udavač, tak asi bude těžké spolupracovat s Kalouskem. To ale rozhodně neznamená, že bychom nespolupracovali s TOP 09," dodal Komárek.

„Pokud pan Babiš byl ve svazcích StB, byl agentem. Naším předsedou je naopak člověk, který se maximálně snažil o to, aby totalitní režim v naší zemi už skončil. Tady je jakákoliv spolupráce těžko představitelná." Jan Farský, lídr TOP 09 v LK

Osobní útoky

Lídr TOP 09 v Libereckém kraji Jan Farský reagoval takto: „Nemám moc rád při volebních kampaních, když se do sebe kandidáti vzájemně pouštějí a programové diskuze se nahrazují osobními útoky. Ale pokud pan Babiš byl ve svazcích StB, byl agentem, zatímco my máme předsedu, který se maximálně snažil o to, aby totalitní režim v zemi skončil, tak je jakákoliv spolupráce je těžko představitelná," řekl předseda krajského sdružení a bývalý poslanec Farský.

Otázka spolupráce s KSČM padla ze strany studentů opakovaně. Na přímé dotazy ale padaly spíše vyhýbavé odpovědi. Třeba od čtyřky na krajské kandidátce ČSSD Sylvy Moravcové. „Můj osobní názor je ten, že je potřeba hledat spojence v programové shodě. Rozhodně si myslím, že není úplně dobré se obracet v plné míře na komunisty, protože z jiných pozic v jiné sféře s nimi nemáme moc dobré zkušenosti. Ne vždy dodrží to, co v nějaké dohodě slíbili. Takže já bych tomu nedávala úplně plnou váhu, ale určitě jsou od toho pak zvolení poslanci, kteří budou ve finále vyjednávat o koalici," řekla na otázku diskutujících studentů Moravcová (ČSSD).